Реклама / Ads
6| 4784 |17.11.2023 НОВИНИ

Осама бин Ладен се върна

.
22-години след терористичните атаки на 11 септември и 12 години, след като бе убит от специалните сили на САЩ, лидерът на Ал-кайда Осама бин Ладен отново е в заглавията на медиите. Причината - TikTok, поколението Z, вестник “Гардиън” и войната между Хамас и Израел, които вкупом осигуриха голямото завръщане на краля на тероризма. Объркани ли сте? Спокойно. 
 

Сериозен ли е този материал? Напълно, за съжаление. 

 

Всъщност става дума за "Писмото до Америка" на Осама бин Ладен - смразяващи 4000 думи, написани преди десетилетия от мозъкът зад атентатите на 11 септември, при които загинаха близо 3 хил. души в САЩ. Писмото и преводът му започнаха да циркулират онлайн малко след атаките от 2001 г., особено сред екстремистките ислямистки организации, и бяха публикувани за първи път в Guardian през 2002 г. В писмото, адресирано до САЩ и американците, Осама бин Ладен остро критикува правителството на САЩ, включително подкрепата му за създаването на Израел, наречена от лидера на Ал-Кайда "едно от най-големите престъпления".  

 

След ескалацията на насилието между Израел и Хамас в Близкия изток, последвало нападението на 7 октомври от палестинското движение, довело до хиляди жертви, писмото на Осама бин Ладен отново започна да циркулира онлайн.


В притежаваната от Китай социална медийна платформа TikTok десетки потребители – включително много от така нареченото поколение Z, което съставлява огромен процент от абонатите, започнаха да публикуват видеоклипове с откъси от писмото, говорейки за това как то им дало нова перспектива за историческия контекст зад 11 септември.

 

Части от писмото, критикуващо подкрепата на САЩ за Израел, отекнаха сред някои потребители във време, когато хората в западните страни стават все по-критични към израелското правителство. Потребителите в TikTok определят написаното от Осама бин Ладен като "отваряне на очите". Според CNN видеоклипове са събрали 14 милиона гледания до четвъртък.

 

TikTok обеща да спре разпространението, което според тяхно изявление е в нарушение на правилата срещу подкрепата на всяка форма на тероризъм. Приложението добави в четвъртък, че работи върху "проактивно и агресивно премахване на това съдържание и разследване за това как е попаднало на платформата". Изтрит е и хаштагът #lettertoamerica (Писмо до Америка, бел.ред.). В същото време обаче социалната мрежа отказа да поеме отговорност. 

 

Що се отнася до в. "Гардиън" - изданието премахна в четвъртък пълния препис на писмото на Осама бин Ладен, което беше публикувано за пръв път онлайн през вече далечната 2002 г. като го замени с кратко изявление, в което се твърди, че е било "широко споделяно в социалните мрежи без пълния контекст“.


Всъщност намерението на "Гардиън" постига така нареченият ефект на "Барбара Стрейзънд" - опитът да се цензурира или скрие нещо от интернет получи обратен ефект и значително увеличи интереса към него.


Истината е, че в момента всички са бесни. Много бесни. 


Политиците в САЩ са язвителни. Говорител на Белия дом каза, че "никой никога не трябва да обижда 2977 американски семейства, които все още скърбят за близките си. Няколко депутати от целия политически спектър обвиниха TikTok в разпространение на антиамериканска пропаганда и призоваха то да бъде блокирано.


Може ли нещо да се направи? Не съвсем. Въпреки че в. "Гардиън" изтри писмото, а TikTok работи по премахване на вече видяното милиони пъти съдържание, откъси и пълният текст все още могат да бъдат намерени в различни кътчета на интернет.

 


Статия на брюкселското издание “Политико”

Превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3309 |17.11.2023 Нидерландия налива 2 милиарда евро в Украйна догодина . 2| 2624 |17.11.2023 Една жертва вследствие на челен сблъсък между бус и товарен автомобил на пътя Велико Търново-Павликени . 5| 3099 |17.11.2023 Първи обвинения за сблъсъците в София снощи . 2| 2476 |17.11.2023 АПИ с призив към шофьорите: Тръгвайте на път с готови за зимни условия автомобили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads