Реклама / Ads
4| 4552 |19.07.2021 НОВИНИ

Оставиха в ареста съпругата на резидента-шпионин

.
В ареста остава обвинената за шпионаж в полза на Русия жена. Решението е на военно-апелативния съд, който потвърди решението на Софийския военен съд. С него бе отхвърлено искането за промяна на наложената мярка за неотклонение - “задържане под стража” в по-лека такава.
 

До тук се стигна след шпионския скандал, разразил се през март тази година. Малко преди редовните парламентарни избори през април държавното обвинение изнесе данни за шпионаж “без аналог в новата ни история”, както бе определен от държавния обвинител Иван Гешев. Той я сравни с т.нар. „Петорка от Кеймбридж“ – легендарен случай на петима британски студенти, вербувани от СССР през 30-те години на XX век.

 

Разпространени бяха видео и аудиозаписи от срещи между шестима души, като сред замесените се оказаха бивши и настоящи кадри на Министерството на отбраната. Определен като “резидент” бе о.р. полк. Иван Илиев, заемал ръководен пост във “Военно разузнаване” през 2016 г. Според разследващите ролята на посредник при предаването на информация и пари между него и неназован служител на руското посолство в София е била поета от съпругата на “резидента“ – Галина Илиева. 

 

Именно нея военният апелативен съд реши да остави в ареста.

 

Двете съдебни инстанции възприеха тезата на държавното обвинение, че се касае за тежко умишлено престъпление, извършено от добре организирана престъпна група, работила в условията на изключителна конспиративност.

 

Повечето от участниците в тази група са били професионално подготвени за разузнавателна дейност, като офицери от Българската армия и Военното разузнаване, и са нарушили своята клетва за вярност към родината, извършвайки събиране на разузнавателни данни в полза на чужда държава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4365 |14.07.2021 Съпругата на подполковник Терзиев: Посочената основна причина не е основна . 56| 15369 |11.07.2021 Борисов за изборите: Благодаря на Господ, че ме оставиха жив. Същите хвърляха хора на прасетата. Хаос! . 23| 4060 |26.06.2021 Съпругата на майор Терзиев: Последните 13 секунди на пилота нямат значение. Нещата засягат по-високи етажи от командването . 3| 3267 |24.06.2021 Остава в ареста младежът, предизвикал катастрофата с Милен Цветков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads