Реклама / Ads
6| 5103 |31.08.2023 НОВИНИ

Откриха бащата на детето, което реди павета в София

.
Източник: личен архив
Установен е бащата на малолетно дете, полагащо павета в София, съобщиха от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Инспекцията по труда се самосезира по публикация във Фейсбук за малолетно дете, редящо павета на столичния булевард „Цар Борис III”, публикувана през уикенда.

От понеделник (28 август) контролните органи на Агенцията извършиха многократни изненадващи проверки до установяване на работниците, пряко ангажирани с полагането на паветата. По време на осъществения контрол малолетното дете не бе заварено на обекта, което е задължително условие, за да могат инспекторите по труда да предприемат мерки по компетентност, поясниха от Инспекцията по труда.

 

Вчера при поредните проверки, извършени от четири екипа, на обекта бяха установени работници, извършващи дейности по полагане на тротоарните настилки, включително и бащата на детето. По време на проверките, за които бе поискано съдействие на правоохранителните органи, бе констатирано, че работниците са без лични предпазни средства, като трима от тях са и без сключени трудови договори.

 

Проверката на работодателя, при когото са установени нарушенията, продължава, като се осъществява цялостен контрол, включително и за осигуряване на здраве и безопасност при работа. За отстраняването на нарушенията ще бъдат предприети предвидените от закона мерки. Санкцията за работник без трудов договор е от 1500 лв. до 15 000 лв. за всеки отделен случай. Работодателят губи и право да участва в обществени поръчки за срок от три години от датата на влизане в сила на наказателното постановление. 

 

По повод поставените от медии въпроси какви мерки ще бъдат предприети спрямо детето и родителите му, от Главна инспекция по труда уточниха, че неглижиране изпълнението на родителските задължения е извън материалната компетентност на Агенцията. Установените по време на проверките факти и обстоятелства в тази насока са предоставени на органите за закрила на детето за предприемане на мерки по компетентност.

 

От Инспекцията по труда обясниха, че в България детският труд е забранен до 16 години – възрастта, до която според Конституцията е задължително образованието. Ненавършилите 18 години могат да бъдат назначавани на работа само след разрешение от Агенцията. Наемането на непълнолетни без разрешение е квалифицирано като престъпление и се преследва по Наказателния кодекс, поради което при установяване на такива нарушения се уведомява Прокуратурата. 

 

При всяка проверка, независимо от нейната тематика, задължително се следи и за работа на непълнолетни. С приоритет се реагира и на подадени сигнали, които съдържат информация за използване на детски труд. Поради големия обем от фирми, извършващи строително-монтажни дейности на обекта, проверките продължават.

 

При последната проверка на пренареждането на жълтите павета от страна на Столична община на 22 август стана ясно, че половината участък е готов. Заместник-кметът на София по направление “Обществено строителство" Ангел Джоргов посочи, че от общината се надяват до 15 септември пренареждането на паветата. Той заяви, че най-вече се държи на качеството и контрола, така че тази дата е по-скоро препоръчителна, предаде БТА.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3981 |31.08.2023 Дядото на детето, прегазено от камион, е обвинен в убийство на шофьора - искат постоянен арест . 0| 4026 |31.08.2023 Остава тежко състоянието на детето, което беше ударено от мълния в Русе . 1| 4469 |30.08.2023 Откриха салмонела в пилешко месо в 10 държави от ЕС . 9| 4226 |25.08.2023 Откриха записващите устройства от самолета на Евений Пригожин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads