Реклама / Ads
50| 2767 |06.07.2023 НОВИНИ

Зеленски на дискусията: Благодаря на България, че е в светлата страна на историята /видео/

.
Източник: стопкадър
Открита дискусия с украинския президент Володимир Зеленски, българския премиер Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел се проведе в Националния исторически музей в София.

По традиция Володимир Зеленски произнасе речи пред парламентите на страните, които посещава. В България обаче тази традиция се нарушава и е заместена именно от този формат.

 

"Не случайно ви поканихме именно тук сред безценни артефакти от българската история. Не случайно сме именно в Слънчевата зала, в която централно място заема едно от безпорните доказателства за стародавната връзка между земите на днешна Украйна и България - съкровището от гроба на Хан Кубрат в село Мала Перешчепина. Сред красотата около нас искаме да говорим не за войната, а за мира. За онзи устойчив и справедлив мир, към който се стремим всички. Който ще донесе спокойствие и по-добър живот, несамо на украинския, но и на руския народ и на цяла Европа. Убеден съм, че той е реалистична цел, ако всички ние не само вярваме в него, но и полагаме необходимите усилия да го постигнем", каза в началото на дискусията премиерът Денков.

 


.

 

Моля Ви, отнесете с Вас топлото посрещане, което всеки един тук в залата, ви изпрати, казвайки силата на сърцето, борещо се за свобода, да бъде с украинския народ. И нека тази сила на топлото посрещане да доведе вдъхновения на сърцата за добро бъдеще. За всеки един от нас е привилегия днес да бъдем с Вас. Този ден е от онзи тип дни, които се помнят цял живот, защото те изпращат много силно послание, не само за двустранните отношения между България и Украйна, а за Европа и целия свят.

За това, че благодарение на Вас г-н президент, на украинския народ, ние повече от всякога изпълваме със съдържание тази толкова красива думичка - демократични ценности, свобода, равенство, уважение. Това е нещо, което Вие ни показвате как всеки ден не бива да приемаме за даденост, а да го устояваме и като право на избор", каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

 

"Убеден съм, че имаме много приятели и позволете да се обърна към вас именно като приятели. Всичките ни разговори в България бяха много важни и съдържателни", каза Володимир Зеленски.

 

Той благодари на България, че е в светлата страна на историята.


.

"Надявам се колкото се може по-скоро всички украинци да се върнат в Украйна и това е в недалечно време. Всичко зависи от мощността на тази важна подкрепа, която използваме за отбрана. Преди всичко по отношение на въоръженията, но и подкрепа на санкциите против Русия. Не по-малко важна е мотивацията на хората. Те трябва да усещат, че светът вижда и чувства през каква болка преминават украинците, за да запазят за своите деца ценностите, на които се радва всяка свободна нация", каза още Зеленски.

 

"Абсурдни са твърденията, че помощта с оръжия ще удължи войната. Успяхме да намалим мащаба на тази война и заради оръжието, което получаваме. Близо 1900 града и села от украинската земя са вече освободени. Отбихме руските атаки против северните райони, осигурихме значителни територии на изток и юг, създаваме мощен въздушен щит, вече доказахме, че Русия вече няма такива ракети, които да не могат да бъдат свалени", категоричен е той. 

 

"Сегашният руски режим е последният поробител в Европа. Той трябва да загуби, както на бойното поле, така и в политиката", каза още той. 

"Винаги помнете за единството, единството е много важно. Съвременната Европа не може да си позволи разкоша на вътрешното разделение", допълни украинският президент. 

 

"Смятам, че грешат някои представители на властта у вас, или поне аз не съм съгласен - не войната създава енергийни и продоволствени дефицити. Сигурността на Черно море е един от аспектите, които говорихме - те не могат да вземат нашата Одеса, но блокират Одеса, защото не могат да направят десант там. Целта е да създадат изкуствен глад по света, особено в Африка. Нашите фермери бяха готови да раздават безплатно продоволствена продукция. Ако не можеш да го изнесеш, къде можеш да съхраняваш тази продукция, когато навсякъде е блокирано? Какво направи Путин - изнасяше своята продукция, намали конкуренцията и вдигна цените", заяви Володимир Зеленски.

 

Той даде пример, че когато Украйна има излишък на електоенергия на евтина цена, те са се включили в мрежите на ЕС. "Те превзеха Запорожката АЕЦ - какво направиха, изключиха я, за да създаде дефицит. Това не е войната, а един човек го предизвика. Такива кризи има много", заяви още украинският държавен глава в рамките на дискусията.

 

Зеленски коментира и за впечатленията от срещата си на Радев.

 

"Днес общувах с президента Радев. Във всички други аспекти, енергетиката и формулата за мира, ние имахме пълно единодушие. Имаме различни виждания с военната помощ за Украйна - той смята, че това е ескалация, а аз смятам, че не е, а е защита. Това е абсолютно различна философия. Няма да критикувам президента, аз съм на гости. Уважавам вашата държава и избор. Струва ми се, че това е най-важното - че общуваме, независимо че аз съм дошъл по покана на министър-председателя, и въпреки това се срещнах с всички, защото уважавам всички ваши институции и лидери. Радев, като върховен главнокомандващ, ми каза, че не може да допусне да се намали въоръжението на Българската армия. Ако Русия продължи напред, вашето оръжие няма да стигне. Не подценявам армията на България и не я омаловажавам. На нас също не ни стигна въоръжението, на нас ни помагаха партньорите. Русия имат огромни запаси и затова е трудно да се бориш", заяви още украинският президент.

 

В края на дискусията дете поднесе цвете на Зеленски и развълнува, какво него, така и присъстващите. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11746 |06.07.2023 Бенатова към Денков: Тази, която се бута извън микрофоните в МС и всява хаос по време на брифинга със Зеленски, не съм аз . 7| 2775 |06.07.2023 Какво казват политиците за визитата на Володимир Зеленски в България . 42| 15697 |06.07.2023 Невероятен Зеленски, достоен Денков, жалък, жалък и презрян Радев... Реакциите след срещата Зеленски-Радев . 2| 2774 |06.07.2023 Гръмотевична буря удари София по време на визитата на Зеленски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads