Реклама / Ads
5| 5305 |27.04.2020 НОВИНИ

Отварят парковете за деца, кучета, бременни и спортуващи

.
Борисовата градина Източник: БГНЕС
От днес парковете в цялата страна се отварят, но само за родители с деца до 12 години и за собственици на кучета. От 9:30 до 18:30 часа ще могат да ги посещават деца до 12 години, придружавани от родители или членове на семейството, но не повече от двама възрастни. Преди 9:30 часа и след 18:30 часа парковете ще са разрешени за собственици на кучета, като те ще могат да влизат по един.
 

Това гласи нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев, издадена в неделя.

Разпоредбата противоречи на заявеното също вчера от кмета Йорданка Фандъкова, че в парковете ще се допускат и единично спортуващи граждани, както и бременни жени.

 

В неделя кметът Фандъкова публикува в профила си във "Фейсбук" съобщение, че от 27 април, се разрешава разходката в 10 от големите паркове на София за деца с родителите им, бременни жени, единично спортуващи и собственици на домашни кучета. Не стана ясно дали Столичната община ще съгласува намеренията си със заповедта на здравния министър, в която не се допускат възможности кметовете да разрешават посещения в парковете и на други групи.

 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров съобщи във "Фейсбук", че на 27 април се отварят следните паркове в града: Цар-Симеонова градина, Хълм на Освободителите – Бунарджика, Младежки хълм, Сахат тепе, Парк „Лаута“, Гребна база с прилежащата дига, Алеи на р. Марица север, Алеи на р. Марица юг и Парк „Рибница“. В съобщението на Димитров също има разминаване със заповедта на здравния министър. За разлика от Ананиев, и кметът на Пловдив е обявил, че бременните жени могат да се разхождат в паркове и градини между 09.30 и 18.30, а индивидуално спортуващи - преди това сутрин и след това вечер. 

 
В парковете ще се допускат само хора с предпазни маски. Ще има обозначени маршрути за придвижване, влизането и излизането ще става през определени места, а посетителите трябва да спазват физическа дистанция от 2,5 метра, гласи още заповедта на Ананиев. Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините.

 

Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия, нарежда той. Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

 

Столична община е ангажирала 80 свои служители да следят дали се спазват изискванията за посещение в парковете. Още 120 представители на реда, в това число конни и вело патрули, също ще наблюдават движението в тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5050 |26.04.2020 Правят експеримент може ли да отворят парковете за разходки . 22| 5776 |25.04.2020 Глобеният Каракачанов иска еднопосочно движение в парковете . 9| 4779 |24.04.2020 Удължават със седмица безплатното паркиране в София, обмисля се отварянето на парковете за деца . 1| 4289 |22.04.2020 В Съдебната палата: Заснеха клип с деца, призоваващ за легализиране на дрога / видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads