Реклама / Ads
5| 3330 |02.06.2023 НОВИНИ

Нова акция на служебния кабинет в защита на Русия! Министър Демерджиев клевети украинските бежанци

.
Източник: БГНЕС
По време на днешния блиц контрол, в пълен синхрон с колегите си от “Възраждане”, служебният МВР министър си позволи да наклевети украинските бежанци. Причината според него е злоупотреби в програма за настаняване на хората, бягащи от войната в Украйна.
 

Припомняме, че още преди два дни министърът на МВР каза в кулоарите на парламента, че са “установени редица нарушения в разплащането по програмата за настаняване на украински бежанци”. В този акт много експерти съзряха поредната антибългарска атака срещу опита за съставяне на редовно правителство, тъй като бежанците отдавна не са тема, а и са под опеката на служебния министър вече повече време отколкото на редовния кабинет преди това.

 

По-късно вицепремиерът от кабинета “Петков” Калина Константинова, която координираше националния оперативен щаб, отговори с позиция в социалните мрежи:


“Изказванията на министъра на МВР от днес за бежанската криза в България са абсолютно несъстоятелни:

1. Мащабът на бежанската вълната, която посрещнахме миналата година беше непредвидим и невиждан за модерната българската история

2. Нито 1 лев от българския бюджет не е бил използван за настаняване на бежанци

3. Всички средства са по линия на ЕК и са съгласувани с нея, тъй като се наложи спешно преструктуриране на неусвоени европейски програми.

И сега „Математика за МВР министър“:

1. Разбира се, че парите, които нашият кабинет е плащал за 5 месеца помощ на хората, бягащи от война, са много повече от тези, които е платил служебният кабинет след отминаване на бежанската вълна:

- Припомням, че програмата започна с 40 лв/на ден в зимния период, когато заварихме институции без никаква подготовка и план за реакция при подобна криза. 

След като създадохме процеси на работа, когато дойде пролетта, и когато се включиха още стотици хотелиери, програмата струваше вече между 10 и 15 лева на ден. Сами може да сметнете разликата от 30 лв. на ден, умножена по стотици хиляди. 

„Мъртви души“ няма и не е имало. Припомням, че България бе държавата, която първа, повтарям първа, въведе документи за временна закрила на бежанците в целия ЕС. Синхронизирахме системите на МВР и министерство на туризма, така че да няма възможност за дублирани настанявания. Ако г-н Демерджиев наистина смята, че има нарушения, то нека провери собствените си служители.

И накрая: С моя екип в МС оставихме на служебното правителство готов план за временна закрила с разработени интеграционни мерки, за да ги улесним максимално в работата напред. Както и препоръка програмата с хотелите да бъде замена с интеграционна програма от месец септември, нещо , което и до ден днешен не се е случило.

Щастлива съм, че повече от година темата за бежанците не е водеща и криза отдавна няма.

Използвам случая да благодаря на всички институции, доброволци и граждански организации за неуморната работа и подкрепа. Не само с умовете, опита, а и със сърцата си. Защото всяка хуманитарна криза е тест не само за държавността, но и за човечността.

 


Тази позиция принуди министър Демерджиев почти да й се извини в ефир по време на гостуването си в “Лице в лице” на следващия ден, обяснявайки, че злоупотребите всъщност са установени при самите хотелиери, без да посочи за кой период точно става дума. Пропусна да отбележи факта, че разплащанията отговаря министерство на туризма, което по времето на кабинета “Петков” беше ръководено от БСП.

Според публикации в мрежите, Румен Радев или, както го нарече Ицо Хазарта, лидерът на “Възраждане”, не е харесал развитието на ситуацията. Днес от трибуната представители на «|Възраждане» нарекоха украинските бежанци “туристи”. От своя страна служебният министър продължи тази линия и се опита да внуши, че всъщност за източването на пари по програмата били замесени украински лица.

Припомняме, че в зората на военния конфликт и прииждащата към България огромна бежанска вълна, Костадинов не спираше да се тревожи публично за бесарабските българи. Същевременно получи черен печат за влизане в Украйна, а публикация на вестник “Сега” от днес посочва “Бесарабски българи обвиниха Костадинов в престъпление срещу народа и според тях е срам, че лидерът на "Възраждане" отговаряше за диаспората.”


"Да се наклеветяват хора, бягащи от война, само и само, за да се защити проруския режим в България, против нашия национален интерес и с единствената цел да не бъде създадено стабилно европейско правителство, е повод за още по-голям протест пред Президенството”, гърмят социалните мрежи.


В тази връзка се очаква днес Шествие за парламентарна република в ЕС и НАТО на Инициатива “Правосъдие за всеки” от 18:30 пред Президентството да събере още повече хора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3703 |30.05.2023 Калина Константинова опровергава Демерджиев: „Мъртви души“ сред бежанците няма и не е имало . 4| 3005 |30.05.2023 Официално: Служебният кабинет предложи на парламента удължаване на Бюджет 2022 . 1| 2760 |30.05.2023 Адв. Андрей Янкулов за прокурорския скандал: Кланова война! . 6| 3612 |30.05.2023 Проф. Пламен Киров: Реакцията на президента беше очаквана, всичко беше премислено и доста точно режисирано

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads