Реклама / Ads
10| 2675 |08.01.2023 НОВИНИ

С отворени обятия ДПС чака да получи третия мандат

.
Депутатът Йордан Цонев каза, че е най-логично ”президентът да даде третия мандат на ДПС.” Досега ДПС криеха своите амбиции да управляват. Напоследък ясно личи колко много искат да са на власт. Позова се и на ”етническата карта” за пореден път.

По БНР депутатът Йордан Цонев изтъкна, че ДПС е "най-заслужаващата и най-подготвената партия", която да реализира третият мандат. За това е редно той да отиде при нея. Според Цонев "Неспоменаването на третата партия като евентуален носител на мандата е тежък опит за стигматизиране."

 

Йордан Цонев от ДПС каза: "Към този момент ми прави много неприятно впечатление - кои партии се коментират, че могат да получат мандата. Никой не споменава ДПС. Не смятам, че президентът би трябвало да подчинява конституционните си държавнически задължения на лични отношения. Не смятам, че той има някакво лично отношение към ДПС, нито пък ДПС към него. Ако сме имали спорове, те са били принципни. Защо не се говори в обществото, че третият мандат може да го получи третата по големина парламентарна група. Партията, която има най-ярко изразена евроатлантическа ориентация."

 

Според него партията, която има влияние "може би не трето, може би дори второ в страната като цяло. Нашите решения, нашата дума се е слушала с огромен интерес от цялото общество. Защо никой изобщо не допуска, че президентът може да реши, което е най-логично, да каже - в тази остра политическа конфронтация нека отговорността за съставяне на кабинет я поеме тази партия, на която народът е отредил третото място", коментира Цонев.


Според него "в това има етнически привкус": "Голяма част от мюсюлманите, етническите турци, както и много българи и другите етноси, но голяма част от този етнос 30 години смятат, че ДПС е тяхното политическо представителство. Това е неуважение към тези хора". 


Цонев изтъкна, че "Неспоменаването на третата партия като евентуален носител на мандата е тежък опит за стигматизиране на ДПС, брутален опит и всички мълчат по тази тема. Не умираме от желание да получим мандата, нито от желание за власт, но питаме защо. Фактът, че не се дискутира името на ДПС е дълбоко обиден."


Освен това, според депутата, ДПС е най-подготвената партия да реализира такъв мандат. Страната има нужда от кабинет с програмни цели, подчерта той: "Ако има такъв кабинет, ДПС ще носи цялата политическа отговорност - за действията на такъв кабинет. Не само ДПС, а всеки, който подкрепи програмно-експертен кабинет носи 100% отговорност за него. Категорично не съм съгласен, че такъв тип кабинети е размиване на политическата отговорност. Не е размиване. България има нужда от това". 


Цонев каза, че ако  получат третия мандат, биха предложили "програмно-експертен кабинет с ясна отговорност на силите, които го подкрепят", категоричен бе депутатът от ДПС. Той посочи главните цели, които ще бъдат: "Шенген и еврозоната. Освен това, такъв кабинет ще има задачата да направи качествена съдебна реформа. ДПС ще предложи този модел, който Европа иска от нас, категоричен бе той и добави, че четвъртото, което ще предложат, е в сферата на икономиката и финансите."


Цонев посочи, че ще участват в разговорите за правителство, дори и да не получат мандата. "Искаме възстановяване на диалога. Няма да откажем диалог на никой. Имаме едно условие - да не ни поставят разговорите под условие". 


"Връщането на нормалността в политиката предполага първо да започне диалог между политическите сили, диалог между институции, диалог между всички политици, за да може страната да намира по-лесно решения и изход от кризите. Това е последователна наша политика", коментира още Йордан Цонев. Остротата ни е винаги, когато виждаме дефекти в определен тип политика, каза той. 


Третият мандат е решителен за това дали този парламент ще продължи да работи или ще отидем към нови избори, коментира Йордан Цонев. И добави: "Демокрацията е избори. Ние никога не сме се страхували от избори и никога не сме смятали, че изборите са нещо лошо. Според него изборите са изход, но ако може "да се намери по-добър изход, би било по-добре. По-добрият изход е да направим някакъв тип управление, което да започне да решава кризите. За нас решаването на всички кризи започва първо с решаването на политическата криза".


Според него ако сега се направи кабинет, вероятно той ще има временен характер и няма да може решава стратегически въпроси: "Още по-малко обаче стратегически въпроси могат да се решават от служебен кабинет. Още по-малко стратегически въпроси могат да се решават в условия на перманентна политическа криза". 


Коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП би била много добра преди войната в Украйна, категоричен бе той и добави: "Но след като започна войната в Украйна, след като се изостри тази геополитическа криза, смятам, че такава коалиция няма да има никаква стабилност, когато парламентът и правителството ще трябва да вземат решения по отношение на партньорите ни от НАТО и ЕС".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2643 |03.01.2023 Чакат ни по-високи лихви . 0| 2710 |25.12.2022 Пролетни температури ни чакат на Коледа . 5| 3147 |22.12.2022 Финансовият министър: През януари трябва да чакаме приходите от ДДС, за да платим пенсиите на седми . 2| 2641 |14.12.2022 Ева Кайли ще почака за първия си ден в съда. Стачка на затворите отлагат делото за корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads