Реклама / Ads
0| 3756 |23.06.2022 НОВИНИ

Парламентарната рулетка се завърта: А сега накъде?

.
Източник: БГНЕС
След като снощи за броени минути кабинетът „Петков“ бе свален със 123 гласа „за“ вота на недоверие, сега се завърта конституционната рулетка в последен опит да се излъчи ново правителство в рамките на настоящото 47-мо Народно събрание. Какво следва?
 

Основният закон на страната дава три шанса това да се случи.

 

Сега на ход е държавният глава Румен Радев, който трябва да проведе политически консултации с партиите от Народното събрание и да връчи мандат на най-голямата парламентарна група. Това е в случая е „Продължаваме Промяната“.

 

Ако партията на току-що сваления от поста премиер Кирил Петков не успее да състави правителство в 7-дневен срок, то следва втората по големина парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС, която ще получи от държавния глава своя шанс за втори опит за правителство.

 

Няма обаче установен конкретен срок кога президентът Румен Радев да връчи първия мандат.

 

Ако след още една седмица и втората по големина политическа сила върне празна папката с неизпълнен мандат, то президентът връчва третия и последен мандат на парламентарна група по свой избор.

 

Едва след трети, неуспешен опит на парламентарните политически сили да излъчат редовен кабинет, държавният глава разпусĸa 47-отo Народното събрание, назначaвa служебно правителство и cвиĸвa предсрочни парламентарни избори.

 

Докато тече процедурата, която започва от момента на връчването на първия мандат, Народното събрание провежда своите редовни заседания.

 

Какви са нагласите сред парламентарно представените сили?

 

От „Продължаваме Промяната“ са категорични – опит за съставяне на правителство ще има. А номинацията за министър-председател при завъртането на парламентарната рулетка след успешния вот на недоверие срещу кабинета вероятно отново ще бъде Кирил Петков. Той е уверен, че промяната ще продължи. Снощи направи заявка, че България ще бъде изкарана от задкулисието, а ан въпрос как ще се случи това, Петков отговори: „Като ги бием на избори или като имаме 121 депутата – едно от двете“. От своя страна вицепремиерът и финансов министър Асен Василев призна, че „Продължаваме Промяната“ се готвят за избори.

 

„Четири гласа ни делят от победата. След следващите избори съм сигурен, че тези четири гласа ще ги има. Тези четири гласа срещу мафията ще ги има със сигурност. И знаете ли - днес българският народ си отвоюва държавата“, каза той.

 

Василев бе категоричен – ПП няма да води никакви разговори за съставяне на нов кабинет с ръководството на „Има такъв народ“ и в частност със Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

 

Ако „Продължаваме Промяната“ не успеят да съставят правителство, мандатът отива в ръцете на втората партия – ГЕРБ. Шефката на ПГ на партията обаче снощи даде ясно да се разбере, че ако Кирил Петков не успее да състави правителство с първия мандат, ГЕРБ ще върне втория.

 

Според Томислав Дончев не е редно вторият да прави коалиция.

 

Въпросът на въпросите след това ще бъде в чии ръце президентът Румен Радев ще избере да връчи третия мандат за съставяне на правителство. В чиито и да е, обаче, е много малко вероятно той да бъде успешно реализиран.

 

А сега накъде?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3198 |14.06.2022 На косъм: Парламентарната комисия прие правилата за избор на нов шеф на КПКОНПИ . 0| 5045 |13.06.2022 Предлагали на Георги Георгиев 1 млн. евро, за да разцепи парламентарната група на ИТН . 0| 9318 |13.06.2022 Седем депутати на Слави напускат парламентарната група? Вижте кои са . 0| 2851 |10.03.2022 Изкушенията на рулетка в Live Casino на WINBET

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads