Събота, 18 Ноември 2017, 04:50
Frognews
0| 3627 |25.01.2017

Парламентът разшири правомощията на директорите на затвори

.
Парламентът гласува на второ четене промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража. С промените се преустановява дейността на Комисията по изпълнение на наказанията към всеки един затвор, а правомощията ѝ се прехвърлят на началника на съответния затвор.
Той при произнасянето си ще взема предвид становищата на ръководителя на направлението за социалната дейност и възпитателната работа, на заместник-началника по режимно-охранителната дейност и на началника на съответното затворническо общежитие, където осъденият изтърпява наказанието си.

Дадените правомощията на началника на затвора е в съответствие с Европейските правила за затворите, като цели гарантиране на повече бързина и оперативност, смятат вносителите.

Кандидатите за държавни служители ще преминат през задължително изследване за професионална и психологическа пригодност.

Промените предвиждат съдът да определя единствено първоначалния режим на изтърпяване на наказанието в зависимост от наложеното наказание и личността на извършилият престъпление. Предвижда се главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията (ГДИН) да осигури първоначално разпределение на лишените от свобода със свои заповеди.

С промените се поставят и изисквания за типа затворническо заведение, определено според първоначалния режим, териториалното разпределение, което е подчинено на целите да се изпълни минималният стандарт за жилищна площ в спалното помещение, която не може да е по-малка от 4 квадратни метра.

Осъденият ще има възможност да изтърпи наказанието максимално близо до местоживеенето си, с цел запазване на семейните му контакти. Въвежда се и възможност главният директор на ГДИН, при установяване на пренаселеност на дадено място, да регулира процеса с преместване на лишени от свобода, като се съобрази с тяхното желание. Всяко преместване, което не е поискано от лишен от свобода, както и отказ от поискано преместване, ще подлежи на обжалване пред административния съд.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Гришо разби Буста по пътя към полуфинала 0| 2134 |18.11.2017 . Гришо води с 6:1 след първия сет срещу Пабло Буста 0| 2150 |17.11.2017 . Тома Биков в стила на Борисов: Арестувани за наркотрафик са спонсорирали БСП 0| 2269 |17.11.2017 . Кулезич: Борисов изрита политическия труп на Главчев и курдиса на стола му поредната ханъма 4| 2760 |17.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах