Реклама / Ads
0| 3598 |11.09.2022 НОВИНИ

Първа чуждестранна визита на Си Дзинпин след пандемията. Среща се с Путин

.
Президентът Си Дзинпин ще напусне Китай тази седмица за първи път от повече от две години. Държавникът ще пътува до Централна Азия, където ще се срещне с руския президент Владимир Путин, месец преди Си да затвърди мястото си като най-могъщия лидер на Китай след Мао Дзедун.
 

Пътуването на Си е първото извън страната след пандемията от COVID-19 и показва колко уверен е китайският държавник във властта си и колко опасна е станала ситуацията на геополитическата сцена - конфронтация на Русия със Запада заради Украйна, криза около Тайван и задъхана глобална икономика.

 

Си трябва да бъде на държавно посещение в Казахстан в сряда и след това ще се срещне с Путин на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в древния град на Пътя на коприната Самарканд в Узбекистан.

 

Кремъл отказа да даде подробности по съществото на преговорите. Китай все още не е потвърдил плановете за пътуване на Си.

 

Срещата ще даде възможност на президента Си да подчертае своето влияние, докато Путин може да демонстрира наклона на Русия към Азия. И двамата лидери могат да покажат своята опозиция спрямо САЩ.

 

Някога старши партньор в глобалната комунистическа йерархия, Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. сега се смята за младши партньор на възраждащия се комунистически Китай, който се прогнозира да изпревари Съединените щати като най-голямата икономика в света през следващото десетилетие.

 

Въпреки че партньорството изобилства от исторически противоречия, няма признаци, че Си е готов да се откаже от подкрепата си за Путин в най-сериозната конфронтация на Русия със Запада от разгара на Студената война.

 

Вместо това двамата 69-годишни лидери задълбочават връзките си. Търговията скочи с близо една трета между Русия и Китай през първите 7 месеца на 2022 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2634 |07.09.2022 Иван Таков и д-р Делян Георгиев направиха първа копка на нова детска ясла в район ”Изгрев” . 0| 3371 |29.08.2022 В атака! Украинската армия проби първата линия на руснаците край Херсонска област . 0| 2750 |27.08.2022 Отворена е първата процедура по Плана за възстановяване и устойчивост . 0| 3297 |27.08.2022 Мед. сестрата, пристигнала първа на катастрофата в Бургас: За 30 години не съм виждала подобна гледка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads