Реклама / Ads
21| 4874 |07.01.2009 НОВИНИ

Г. Първанов: Можем да издържим без газови доставки 3 месеца

.
Президентът направи изявлението след завършване на Консултативния съвет по национална сигурност, което той лично определи като най- конструктивното досега.
 

На днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност Георги Първанов определи спирането на доставките на природен газ за България като безпрецедентно нарушение на договорките за доставка на синьо гориво и европейските директиви.

Консултативен съвет

Преди година Първанов пък окачестви постигнатите енергийни споразумения между България и Русия, както сам се изрази с неспецифична терминология тогава, като "Голям шлем". Днес държавният глава съобщи, че е разговорял с президента на Украйна Виктор Юшченко и двамата стигнали до извода, че е необходимо да се изпратят специални наблюдатели, които да осъществяват мониторинг на диспечерските пунктове за доставка на природен газ. Първанов даде висока оценка на държавните институции за работата им по време на възникналата газова криза. От опозицията обаче, в лицето на Атака, настояха за оставка на Емел Етем, защото липсвал природен газ от резервите. Лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов определи изказването на  Георги Първанов за отваряне на 3- ти блок на АЕЦ  "Козлодуй" като напълно популистко.

Министър Николай Цонев

Президентът Първанов заяви след приключването на Консултативния съвет, че идеята за повторно пускане на 3-ти блок не е нова и добави, че всички 27 страни - членки на Европейския съюз ще излязат с обща позиция по газовата криза. Министър- председателят Сергей Станишев обяви, че най- късно до утре всички топлофикационни дружества ще преминат в работен цикъл с мазут, а днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност окачестви като конструктивно. В същото време стана ясно, че Русия е готова веднага да възобнови доставките на природаен газ за България на секундата.

Министър Николай Цонев

Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков обяви, че доставките са спрени, защото Украйна е изключила помпените станции. По- рано днес Европейската комисия отчете, че България е най- силно засегната от газовия конфликт между Русия и Украйна. В него се намеси и Ангела Меркел. Канцлерът на Германия проведе телефонен разговор с Владимир Путин и с премиерката на Украйна Юлия Тимошенко. Меркел е настояла пред двамата веднага да бъдат започнати преговори. Посланикът на Съединените щати у нас г-жа Макълдауни заяви пред БНР, че спирането на доставките на природен газ за България е абсолятно неприемливо. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу даде изявление н чешката столица Прага, в което бе категоричен, че ако Украйна иска по- тесни взоимоотношения с ЕС, не трябва да създава проблеми с доставките на газ за него. С това свое изявление той направи косвено потвърждение на позицията, изразена от западни дипломати в Киев, че действително Украйна е спряла помпените станции и се е превърнала в причина за ситуацията.

Консултативен съвет
снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 4983 |23.12.2008 С. Станишев пред "Таймс": За 2 години не можем да станем Швеция . 37| 5202 |22.12.2008 Г. Първанов: Кербала ще остане символ на скръбта по загиналите . 11| 4869 |04.11.2008 ОЛАФ: Не можем да вървим по петите на българските власти . 35| 5635 |29.09.2008 Георги Първанов: По никакъв начин не може да бъде оправдано посегателството срещу един журналист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads