Реклама / Ads
20| 4950 |21.01.2009 НОВИНИ

Първанов пише писмо на Обама

.
Българският президент поздравява американския си колега, надява се на стратегическо партньорство между България и САЩ и посочва, че сме надежден партньор, допринасящ за сигурността.
 

Президентът Георги Първанов е изпратил поздравително писмо до президента на Съединените американски щати Барак Обама по повод встъпването му в длъжност. В него той пише:

“Преди всичко бих искал още веднъж да Ви поздравя за огромното доверие, което Ви гласува американският народ и да изразя дълбокото си убеждение, че ще съумеете да проведете на практика основните си послания и виждания, с които спечелихте категоричната си победа в президентските избори.”

Българският президент отбелязва, че днес стратегическото партньорството между България и САЩ е толкова динамично и интензивно колкото не е било никога през повече от 100-те години дипломатически отношения между двете страни. Изключително благоприятната политическа среда създавала отлични предпоставки за укрепване на търговско-икономическите отношения, като САЩ са важен бизнес партньор за България. С общи усилия можело да бъде постигнато много повече в сферата на инвестициите и търговията, още повече, че през последните години България се утвърдила като надежден партньор, допринасящ за общата трансатлантическа система за сигурност и ще запази и отстоява своята роля не просто на стабилизиращ фактор на Балканите, но и като фактор на активно посредничество, допринасящ съществено към усилията на НАТО, ЕС и другите международни институции за сигурността на региона и неговата интеграция в евроатлантическите структури, пише в писмото. Президентът Първанов добавя, че енергийната сигурност се очертавала като все по-важен компонент на националната и международната сигурност.

purvanov_obama.jpg снимки Вяра Йовева

България, като външна граница на ЕС и транзитираща страна, има потенциал и е двигател за разработване и провеждане на адекватна, устойчива и прагматична енергийна политика в региона на Югоизточна Европа и в този на Черно море, добавя българският президент и посочва, че голяма част от бъдещата работа между двете страни ще бъде насочена към изграждане на общи позиции и задълбочаване на сътрудничеството със САЩ в тази област.

Накрая Г. Първанов изразява увереност, че стратегическото партньорство между Р България и САЩ стои пред отлични перспективи, които с общи усилия ще бъдат реализирани. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4574 |20.01.2009 Над библията на Линкълн се кълне Обама днес . 11| 4914 |20.01.2009 Барак Обама влиза днес в Белия дом официално . 44| 5431 |17.01.2009 Десант на руски журналисти в София, посрещат ги Първанов и Станишев . 47| 6399 |17.01.2009 Стефан Гамизов: Хора на Първанов ми спретнаха фалшиво досие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads