Реклама / Ads
3| 11795 |10.03.2023 НОВИНИ

За първи път от 50 години насам у нас се изгради жп тунел

.
Изграден е жп тунел по участъка Елин Пелин-Костенец
От 50 години насам това е първият железопътен тунел, изпълнен в България. Това заяви министърът на транспорта Христо Алексиев, който инспектира лот 1 от железопътен участък Елин Пелин - Костенец.
 

Тунелът е с дължина един километър.

 

С напредъка на строителството се запозна и посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок.

 

България е транзитна страна за Турция и по време на земетресението се доказа колко важна е инфраструктурата, за да достигнат всички тези помощи до Турция, каза посланик Секизкьок.

 

Тя отбеляза, че през последната седмица са били изпратени 70 вагона с помощи за пострадалите хора от земетресението.

 

Министър Христо Алексиев коментира, че се работи и по другите два тунела, чиято дължина е по 6,7 км всеки.

 

Искам да благодаря на строителя, надзора, възложителя - Национална компания "Железопътна инфраструктура", и на всички тези 200 човека, които работиха денонощно, за да бъде реализиран този тунел, каза министър Христо Алексиев.

 

По думите му тунелът е изпълнен в рамките на година и половина.

 

Алексиев каза, че най-тежък е двупътният тунел с дължина 6,7 км. Той трябва да бъде завършен в рамките на три години. Очаква се целият обект да приключи 2026 - началото на 2027 година.

 

От Министерство на транспорта припомнят, че железопътният участък Елин Пелин - Костенец е част от проекта за модернизация на жп магистралата от София до Бургас.

 

Средствата се осигуряват от Оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура“. Проектът обхваща двоен жп тунел с дължина почти 7 км, какъвто до момента не е имало в България.

 

Ще бъдат изградени десетки съоръжения, сред които два тунела с по две тръби с обща дължина 1,5 км, пътен надлез и подлез, осем моста и естакади, системи за сигнализация и телекомуникация, нова гара Елин Пелин и спирка "Побит камък".

 

Изпълнител е турската фирма ДЗЗД "Джен-Дуй жп Елин Пелин".

 

Стойността на договора е 498,8 млн. лв. без ДДС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3548 |10.03.2023 Литва: Войната в Украйна може да продължи още две години със сегашния интензитет . 1| 3256 |09.03.2023 Зомби вирус на 50 хил. години все още е опасен. Какво крият вечните ледове на Сибир . 0| 3062 |09.03.2023 Навършват се 80 години от спасяването на българските евреи . 4| 4020 |08.03.2023 На Филиз Хюсменова от ДПС й прилоша по време на първия предизборен дебат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads