Реклама / Ads
20| 4670 |15.07.2018 НОВИНИ

Франция стана световен шампион по футбол

.
Източник: БГНЕС
Франция победи Хърватия с 4:2 и триумфира с титлата на Мондиал 2018. Заключителната среща се игра на стадион ”Лужники” в Москва пред 78 011 зрители.
 

 Точни за победителите бяха Антоан Гризман, Пол Погба и Килиан Мбапе, а Марио Манджукич си вкара автогол. За хърватите се разписаха Иван Перишич и Манджукич. Преди началото на мача се проведе кратка церемония по закриването на турнира, а посланикът на Мондиал 2018 Наталия Водянова и световният шампион от 2014 г. Филип Лам представиха световната купа пред запалянковците на "Лужники". Както се очакваше, Дешан пусна състава, който използваше в почти всички мачове от турнира, а Златко Далич също заложи на единайсеторката, която излезе срещу Англия. Хърватите започнаха добре мача, като действаха по-агресивно и концентрирано, а французите трудно успяваха да направят три поредни подавания и да преминат центъра, информира БГНЕС.

 

Така хърватите доминираха през първия 1/4 час, но реално не успяха да застрашат вратата на Юго Лорис. Французите обаче реализираха първото си положение в мача след стандартно положение. Съдията отсъди малко пресилен фаул за нарушение на Марсело Брозович срещу Антоан Гризман, който центрира, а топката се отклони от главата на Марио Манджукич и влетя в мрежата на Субашич. Хърватите реагираха по най-добрия начин и десет минути по-късно изравниха с гол на Иван Перишич, който се разписа с мощен изстрел с левия крак.

 

Французите поведоха отново в 38-ата минута с гол от дузпа на Антоан Гризман. Решението на аржентинския съдия Нестор Питана да отсъди наказателен удар за игра с ръка на Перишич бе много спорно и дойде след разглеждане на видеоповторения на ситуацията. Гризман от бялата точка не даде шансове на Субашич и благодарение на това французите се оттеглиха на почивката с гол аванс. Хърватите имаха добър шанс за изравняване веднага след подновяването на играта, но Юго Лорис спаси удар с левия крак на Анте Ребич в 47-ата минута.

 

В 53-ата минута бързият Мбапе се измъкна от опеката на противников играч и стреля, но Субашич с крак парира удара му. Веднага след това играта бе прекратена за кратко заради фенове на Хърватия, които успяха да нахлуят на игрището. Франция нанесе нов удар в 59-ата минута, когато Пол Погба се разписа с прецизен удар от границата на наказателното поле. Неговият първи изстрел бе блокиран от хърватската отбрана, но при втория му опит Субашич дори не тръгна за топката. Хърватите, които отстъпваха в резултата във всичките си срещи от плейофите и в крайна сметка побеждаваха, сега имаха 30 минути да върнат два гола. Техните надежди обаче бяха попарени в 65-ата от таланта Мбапе, който се разписа с далечен шут. Малко след това хърватите намалиха на 2:4, а автор на гола стана Манджукич след много груба грешка на Юго Лорис при върната към него топка.

 

Това попадение се оказа последно в срещата и Франция празнува втората си световна титла. "Петлите" влязоха за трети път във финала за 20 години. През 1998 г. Зидан и компания победиха Бразилия с 3:0, а през 2006 г. отстъпиха на Италия след дузпи. Сега новото френско поколение донесе на страната си втора титла. Хърватия днес стана 13-ия отбор, който играе във финал на Световно първенство. Балканският отбор дебютира на Мондиал преди 20 години и завоюва бронз, а в Русия подобри това постижение.

 

"Петлите" спечелиха първата си и единствена титла през 1998 г., а по пътя към финала на домашния Мондиал елиминираха именно дебютанта Хърватия с 2:1 с голове на Лилиан Тюрам, единствените в кариерата му с националната фланелка. Настоящият селекционер на отбора Дидие Дешан тогава бе капитан на отбора, а сега стана третият човек в световния футбол след бразилеца Марио Загало и немеца Франк Бекенбауер, който вдига световната купа като футболист и треньор. Толкова резултатен финал като днешния не е имало от 1970 г., когато Бразилия побеждава Италия с 4:1.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3918 |14.07.2018 Белгия надви Англия, станаха трети на Световното . 7| 5651 |12.07.2018 Гр. Лилов: Мафиотизацията и корупцията ни пречат за Шенген, не Франция и Холандия . 1| 4078 |12.07.2018 Треньорът на Хърватия: Може би сега Господ ни дава шанс за реванш срещу Франция . 0| 3449 |11.07.2018 Франция ликува цяла нощ след победата на световното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads