Реклама / Ads
2| 4445 |13.05.2018 НОВИНИ

Патриот поиска от ГЕРБ обяснение за Закона за вероизповеданията

.
Искрен Веселинов
Подготвяме от около 6 месеца проекта си за промени в Закона за вероизповеданията. Дори на последния КСНС заявихме, че сме готови с него и започваме консултациите.
 
Наложи се обаче да го внесем в НС, преди да сме получили становищата на вероизповеданията, защото парламентарната процедура е такава, че законопроектът се разпределя на комисии и, ако не го бяхме внесли, двата законопроекта (внесеният от ГЕРБ, БСП и ДПС и този от ОП) щяха да вървят на отделни писти. Идеята е, когато се променя толкова сериозен закон, да се променя възможно най-рядко.

Това каза за предаването пред БНР депутатът от Обединените патриоти и заместник-председател на парламентарната им група Искрен Веселинов. Той изтъкна и основните разлики между двата законопроекта.

„В проекта на ДПС, аз съм запознат с него от края на миналата година, основната цел е да реши финансирането на вероизповеданията, тоест държавата да гарантира, че ще финансира вероизповеданията. Особено вопиюща нужда от това има мюсюлманското вероизповедание. Нещо повече, там има текстов,е които конкретно решават целевите проблеми на мюсюлманското вероизповедание и най-вече по регистрацията на ръководството му. Като цяло обаче този законопроект задава привилегиите, но не задава задълженията на вероизповеданията по ред теми, свързани оснвно с националната сигурност. Нашият законопроект е комплексен и обхваща както правата, така и задълженията – вероизповеданията са длъжни да следят за процеса на радикализация, да прекратят правомощия на свои духовници или проповедници, които да бъдат уличени в такива действия, не трябва да разпространяват радикална религиозна литература. Има и санкции при неизпълнение – нещо, което досега го нямаше, включително спиране на издателската дейност, затваряне на храмове… Задължаваме вероизповеданията да предоставят списък на своите храмове и места, където се извършват обреди и проповеди и се излъчват по-добре или съответно проповеди забраняваме това се извършва в места, които не са предназначени за това“.

Законът би упражнявал контрол и върху дейността на християнските секти, коментира Веселинов. Предвижда се и нов ред за регистрацията на вероизповеданията. Те ще трябва да поискат становище от Дирекцията по вероизповеданията относно догматиката си. Според Веселинов, предложеният от ДПС, ГЕРБ и БСП вариант би легитимирал възможността Ислямския институт в София да дава дипломи за образователна степен „Магистър“ и „Бакалавър“. Депутатът алармира, че Ердоган е използвал ислямските ВУЗ-ове, за да напълни администрацията, армията и полицията с „верни на него радикални елементи“.

Според Веселинов, изказването на Каракачанов, че в парламента „скърца нещо“ се отнася точно към този случай: „Правим консултации всяка седмица с колегите от парламентарната група на ГЕРБ, а те са решили да не споделят тези свои намерения, примерно, да внесат този законопроект. В това отношение очевидно има сбъркана комуникация.

За първи път, това е по толкова драстичен начин. Мисля, че обяснение трябва да ни предоставят колегите от ГЕРБ на следващия Коалиционен съвет, за което ще настояваме, разбира се!“.

Посещението на Волен Сидеров и Явор Нотев в Крим не е било в официално качество, категоричен е Веселинов.

Всеки законопроект на „Обединените патриоти“ се обсъжда в парламентарна група. Невинаги всички са съгласни със законопроекта, но за да бъде внесен той в Народно събрание, винаги трябва да се събере определено мнозинство в парламентарната група, категоричен е Веселинов. Той е противник на предложението за либерализиране на режима на тютюнопушене, но проектът е събрал необходимите гласове в групата. ВМРО си запазва правото да гласува против.

Депутатът определи „Обединени патриоти“ като „единствената идейна коалиция, която е влизала в Народното събрание“ и изтъкна, че партиите в нея нямат никакво различие по темите свързани със защитата на националния интерес, националната сигурност, образователната система и др. Всяка от партиите има обаче и свои акценти в работата си: „Това е един нормален партньорски процес. Понякога си повишаваме тон, понякога не се разбираме за някои неща, но това е рискът на живата коалиция. Ако беше въпрос само да поделим постовете и всички да сме доволни, мисля че нямаше да има никакъв шум в системата и нямаше да има истински дебат в коалицията“.

Сидеров е бил подведен, че срещите на вицепремиерите с лидера на БСП са били в качеството на председатели на партии, а не в качеството им на представители на изпълнителната власт, които търсят подкрепа за определени решение, категоричен е Веселинов.

Обединените патриоти още не са обсъдили как ше гласуват по предложението проектът за АЕЦ „Белене“ да бъде размразен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 11174 |13.05.2018 Проговори жената, ударена в главата от бивш депутат на ГЕРБ . 20| 5285 |12.05.2018 ГЕРБ иска отмяна на мораториума за АЕЦ ”Белене”, въведен от ГЕРБ . 12| 8928 |11.05.2018 Методи Андреев за Фрог: ГЕРБ легитимира антинатовската кампания . 9| 9551 |09.05.2018 Страхил Делийски пред Фрог: Коалицията на патриотите приключи своя политически живот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads