Реклама / Ads
6| 4533 |29.11.2019 НОВИНИ

Патриотите искат въвеждане на граждански арест и доброволци да помагат на МВР с ромите

.
Искрен Веселинов Източник: БГНЕС
От ”Обединени патриоти” предлагат отряди от доброволци да подпомагат работата на МВР за справяне с ромската битова престъпност. Предложенията им ще бъдат внесени между първо и второ четене в Закона за МВР.
 

По думите на вътрешният министър Младен Маринов полицейските служители са обучени да владеят ситуацията при възникване на напрежение, а доброволците не са и заради това трябва се обмисли докъде да са им функциите. Според него трябва да се гарантира и безопасността на отрядите и максимално да бъде изключена възможността те да пострадат. Маринов има резерви към идеята доброволците да могат да извършват граждански арести, информира Дарик.

 

"Ще има дискусии, ще се обсъжда много. Трябва да се помисли каква да е структурата и докъде да се разпростират техните правомощия. Все пак говорим за доброволчество, а не за борба с престъпността. Въпросите, които произтичат, са на кого да се делегират такива правомощия, дали са подготвени, какви да са им правомощията. Тези въпроси трябва да се изпипат, за да не се стигне до допълнително напрежение в обществото", посочи шефът на МВР.

 

Формированията ще действат на места, където има дефицит на органи на реда, уточнява  идеята депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.

 

"Доброволчеството като начин за превенция и справяне с битовата и маргиналната престъпност е стара идея на патриотите. Тя е залегнала и в приоритетите за повишаване на обществения ред и сигурност в програмата още от 43-то НС", припомни той. Веселинов обясни, че намерението на патриотите е доброволците да са почтени граждани, хора с нужния образователен ценз и чисто съдебно минало.

 

"Те трябва да преминат обучение, да извършват основно охранителна патрулна и постова дейност, да имат право да предупреждават хора, които подозират в извършването на престъпление, както и да имат право да извършват граждански арест, докато пристигнат полицаите", разказа идеята си депутатът от ВМРО.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4190 |27.11.2019 Станишев към новия шеф на ЕК: Европейците вече нямат търпение, искат резултати. Започнете веднага, имате само 5 години! . 18| 5942 |25.11.2019 ГЕРБ и патриотите искат ограничения и санкции за част от туристическия бизнес . 1| 3957 |25.11.2019 Майките искат оставката на Симеонов и още 118 депутати . 1| 4223 |24.11.2019 Искат доживотен затвор за убийството в с. Сотиря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads