Реклама / Ads
0| 3329 |20.02.2023 НОВИНИ

Пекин може да снабди Москва с оръжия, предупреждават от САЩ

.
Китай обмисля да предостави на Русия оръжия и боеприпаси за войната в Украйна. Това предупреди пред CBS News държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Американският сенатор Линдзи Греъм обаче предупреди, че ако Пекин "скочи на влака на Путин", това ще е изключително глупаво решение.
 

Според информацията на Блинкен китайските компании вече предоставят на Русия подкрепа, а нова информация предполага, че Пекин може да се включи и с оръжейна помощ. Тази ескалация би означавала "сериозни последици" за Китай, предупреди Бликен. 

 

Сенатор Линдзи Греъм каза в неделя, че Китай ще направи колосална грешка, ако реши да предостави смъртоносна помощ на Русия за войната й с Украйна. По думите му това би било равносилно на покупка на билет за "Титаник".


По думите му подобен ход от страна на Китай ще създаде "сериозен проблем" за отношенията между двете държави, които вече се влошиха, след като САЩ свалиха предполагаем китайски шпионски балон в началото на февруари.


Той не уточни каква информация са получили САЩ за потенциалните планове на Китай.  Пекин отрече информацията, че Москва е поискала военно оборудване.


Китайският президент Си Дзинпин е съюзник на руския президент Владимир Путин и все още не е осъдил руската инвазия. Междувременно обаче той се стреми да остане неутрален в конфликта и призовава за мир. Външното министерство на Китай заяви, че няма да приеме "сочене с пръст" и "принуда" от страна на САЩ върху отношенията му с Русия.


Блинкен също каза, че САЩ се притесняват от това, че Китай помага на Русия да избегне западните санкции, предназначени да парализират руската икономика. Търговията на Китай с Русия се разраства и това е един от най-големите пазари за руски нефт, газ и въглища.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3108 |20.02.2023 КНДР с нов ракетен тест и предупреждение: Тихият океан може да се превърне в ”стрелбище” . 5| 3088 |19.02.2023 Според Велкова България може да се опита да влезе в еврозоната от 1-ви юли 2024г. . 0| 3941 |19.02.2023 Месни Заговезни е, започват пости. Те може да се окажат доста скъпи . 4| 3225 |17.02.2023 Столтенберг продължава да вярва, че Украйна може да спечели във войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads