Реклама / Ads
1| 4344 |20.06.2018 НОВИНИ

ПЕС обявява кандидата си за председател на ЕК на Конгрес на 7 и 8 декември в Лисабон

.
След като през 2014 г. социалистите наложиха идеята за общ кандидат, сега правят процеса още по-демократичен със състезание между евентуалните кандидати.
 

Партията на европейските социалисти ще издигне кандидата си за председател на ЕК на Конгрес на 7 и 8 декември в Лисабон. Президиумът на ПЕС в Рига, Латвия, реши номинациите да станат ясни до октомври 2018 г., като всички партии-членки могат да участват в прозрачен и демократичен процес по избор на кандидатите.

 

Ако двама или повече кандидати са получили достатъчно подкрепа, тогава те ще участват в прозрачен процес на селекция от страна на всички партии-членки, който ще завърши чрез Европейски изборен ден на ПЕС (PES European Election day) на 1 декември 2018 г.

По време на Конгреса през декември ще  бъдат обявени резултатите от избора и общият кандидат на социалистите за председател на ЕК.

 

Президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви:

„Доволен съм от днешното решение всички партии-членки на ПЕС да  участват в процеса на номиниране на общ кандидат. При повече кандидати ще има пряко състезание между тях и открита финална селекция.  На последните евроизбори ПЕС даде шанс на гражданите да избират директно председател на ЕК, като предложи процедурата за общ кандидат, вместо той да бъде посочван при закрити врати от лидерите на Съюза. Горд съм, че днес ние правим още една крачка напред  - нашият общ кандидат ще бъде издигнат след мащабно вътрешно състезание.“

 

Процедурата по избор на общия кандидат е приета след почти една година работа и дискусии в рамките на специална работна група, председателствана от ковчежника на ПЕС и бивш ирландски министър Руари  Куин.

 

 Бъдещият общ кандидат на ПЕС ще има думата при финалното разписването на манифеста на партията за предстоящите избори за ЕП, който ще бъде приет през февруари 2019 г.

 

„Щастлив съм, че такова важно решение като общата процедура бе взето тук в Рига, при домакинството на най-новия член на ПЕС  - партия „Съгласие“. Всички – и малки, и големи партии -  демократично можем да направим своите номинации за общ кандидат", заяви кметът на Рига и лидер на партия „Съгласие“ Нил Ушаков. Партията му, която миналата година бе приета в ПЕС, води в проучванията за предстоящите избори в Латвия през октомври.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5254 |19.06.2018 Бившият председател на свиленградския съд загина в катастрофа . 1| 4532 |12.06.2018 Лидерът на ПЕС представи позицията на българските превозвачи и на БСП по транспортния пакет на председателя на Групата на социалистите в ЕП . 0| 5362 |09.06.2018 Избраха д-р Иван Маджаров за председател на БЛС . 2| 4817 |31.05.2018 Тръмп обявява търговска война на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads