Реклама / Ads
7| 5921 |02.10.2020 НОВИНИ

Петър Славов: Новата комисия в НС за Конституцията е тупкане на топката

.
Петър Славов
В новосформираната комисия в НС, която трябва да се занимава с предложението на ГЕРБ за нова Конституция, юристите са по-малко от тези, които не са юристи. Там може да видите инженери, танцьорки, с уважение към техните професии, но в такава комисия най-малкото, което е необходимо е да има са юристи. Това е тупкане на топката. Да си продължават протестите, да си говорят нещо в тази комисия и накрая да си гласуват техните предложения както са ги предложили.
 

Това каза юриста Петър Славов в предаването "Лице в лице" по бТВ. Той коментира темата за провеждането на честни избори, върховенството на закона и новата парламентарна комисия, която трябва да разгледа поекта за нова Конституция на ГЕРБ.

 

Славов бе категоричен, че няма да участва в предложените разговори председателяна на новосформирана комисия Десислава Атанасова, защото процедурата не предвижда промяна на внесените предложения.

 

Аз съм участвал в предишна такава процедура, която няма нищо общо с тази, която сега искат да направят. Привърженик съм, когато нещо не работи, то да бъди коригирано, за да работи по добре, а не да бъде зачеркнато.  Не е необходимо да се зачеркне всичко постигнато до сега. Реално голяма част от текстовете са пренаписани, това не е нов проект за Конституция.

 

Самите вносители се самоотрекоха от част от предложенията си, например за законодателна инициатива на Прокуратурата.  

 

В правото и в Конституционализма т.нар. формална страна на нещата е много сериозна. Ако сега процедурата посочва, че се разглеждат само предложените промени и не се пипат други, в момента имаме изцяло нов проект, в който е преписана старата Конституция и реално не е нов основен закон на държавата ни.

 

В глава „Съдебна власт“ промените могат да бъдат направени дори от обикновено народно събрание.

 

На въпрос дали има опасна игра с референдумите от страна на ВМРО Славов коментира, че в пленарна залата е станала "някаква партийна уйдурма" и предложенията са пирети.

"Като чуха мнението на хората, на над 2 милиона  души, за дистанционно електронно гласуване, какво направиха? Отхвърлиха всичко.", коментира още Славов.

 

По думите му предложението, което дава възможност с 10 % от гласовете да има възможност да се променя управлението на страната  - от парламентарна република да станем монархия например, е нещо което няма как да стане. Конституцията ни има достатъчно механизми да предотврати подобно нещо. Това показва правната култура на хората, които са направили силно противоконституционне закон.

 

Относно промените в изборния кодекс Славов заяви, че големия риск е да остане това което е гласувано сега, т.е. да остане електронното и паралелно с него гласуването на хартия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11574 |02.10.2020 Петър Витанов: Европарламентът изпраща Борисов в международна изолация . 8| 6189 |01.10.2020 Доц. Атанас Славов: Докладът на ЕК подчертава дефицита на управление в България . 16| 6572 |01.10.2020 Петър Бояджиев: Браво бе Андрейчо, с това си защитаваш добре кюфтенцето . 13| 5930 |01.10.2020 Петър Витанов: Оценката в Доклада за България е критична, констатациите - категорични

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads