Реклама / Ads
10| 4395 |29.03.2021 НОВИНИ

Петр Келнер: ”Руският чех”, милиардите, медийната империя и връзката с Пекин

.
Определян е от списание Forbes като “най-богатия в Чехия”. Същата медия го нарича “руският чех” - Петр Келнер е една от най-противоречивите личности. Медиен магнат, определян от критиците си като олигарх, мистериозна особа, прекарала голяма част от живота си извън обсега на медиите, с малко публични изяви, но и натрупано обаче огромно състояние, както и много топла връзка с Кремъл. Кой бе загиналият при катастрофа с хеликоптер 56-годишен Петр Келнер?
 

Империята "Келнер" - началото 


Чехът Келнер започва своята кариера малко след Нежната революция. По онова време работи за компанията Impromat, която се занимава с внос и продажба на копирни машини Ricoh. Там се запознава с Милан Винклер. 


През 1991 г. двамата вземат заем от 1 млн. долара и основават инвестиционния фонд PPF, с който участват в масовата приватизация.  Именно тогава започва и истинският възход на Келнер. През 1992 г. името на PPF е сменено и компанията започва да се занимава с инвестиции. Фондовете в групата купуват дялове в над 200 компании с номинална стойност 5 млрд. чешки злоти. Сред тях е и контролен пакет в най-голямата застрахователна чешка застрахователна компания -  Česká pojišťovna. 


Застрахователното дело е фундамент в бизнеса на Петр Келнер.


Активите на PPF Group се оценяват на 35 млрд. евро към 30 юни 2017 г. Според информацията на списание “Forbes” към 2015 г. състоянието на Келнер се оценява на 8.2 милиарда долара. 


През 2007 г. PPF подписва договор с Assicurazioni Generali за създаването на смесено дружество между застрахователното подразделение на PPF Group и подразделенията на Assicurazioni Generali в над 10 държави, сред които и България. Базираната в Амстердам PPF Group притежава дялове в най-големия мобилен оператор в Чехия O2, в златодобивната компания Polymetal International, чиито акции се търгуват на борсата в Лондон. PPF Group притежава 6.5% от златодобивната компания. Ключова е и ролята на Келнер в  компанията за потребителски финанси Home Credit Group (VTB).


Същата година става ясно, че Келнер държи 3% от дяловете и е част от борда на директорите на Central European Media Enterprises Ltd. (СМЕ) - медийна и развлекателна компания, която управлява телевизионни канали в България, Чехия, Румъния, Словакия и Словения. Придобиването на СМЕ Group приключва през октомври 2020 г. - компанията бе купена от Келнер за близо 2 милиарда евро и помогна за придобиването на bTV. 


Руската връзка, близостта в Китай и влиянието


С покупката на CME Келнер разширява политическото си влияние в Централна и Източна Европа. Изгражда империя благодарение на своите контакти с правителствата на държави в Източна Европа и Източна Азия. 


Не е тайна близостта му с проруския президент Земан, както и връзките на чешкия бизнесмен с руски фирми, сред които и вече споменатата VTB. Смята се, че заради дейността си в ключови за Москва икономически сектори, Келнер има “печат за лоялност” към Кремъл. 


Келнер участва активно в геополитическия стремеж на Москва да разшири влиянието си и в България, както е станало с Чехия. Родината на Келнер се превръща в удобна за руските тайни служби, а на президентските избори, които Милош Земан печели, идва нова вълна от проруски партии и политици-олигарси, които превръщат Прага в задкулисен посредник. Земан се стреми да засили своите връзки с Китай и Русия, а Келнер има голяма роля в този процес, чиято основна цел е да се промени имиджа на Москва и Пекин в Чехия.


Освен това групата PPF разчита силно на китайския пазар, а Home Credit е единствената чуждестранна фирма за потребителско финансиране, лицензирана да отпуска заеми в Китай. Земан обявява, че Прага ще бъде “китайската врата към Европа”, а с частния самолет на Келнер президентът отива на посещение в Пекин и се връща обратно в чешката столица.


Анализатори твърдят, че Чехия е по-отворена за китайско влияние от която и да е друга европейска държава. Ситуацията съвпада с процъфтяващите търговски отношения между Китай и PPF, която разполага с 40 милиарда паунда активи, включително и Home Credit.


Келнер загина при катастрофа с хеликоптер в Аляска при така популярното сред търсачите на адреналин heli-skiing (спускания с хеликоптер). Удоволствието е особено скъпо, но крие и рискове, като например предизвикване на лавини или излитане в някоя пропаст. В някои страни е забранено. 


Келнер загива по време на полета, което е рядко срещано. Смъртта на най-богатия мъж в Чехия поставя под въпрос бъдещето на медийния пазар в България, където Келнер има влияние. В България, фондът PPF Group е краен собственик на вече три дружества – телекомът Telenor медийната bTV Media Group и инфраструктурната CETIN. Дали ще има нова продажба, не може да се каже на този етап. Вероятно е дяловете му да бъдат предадени в ръцете на неговите наследници. 


Много е възможно да има промяна в политиката на групата. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 29683 |29.03.2021 Международен анализатор завежда дело срешу шефа на ДАНС . 17| 4461 |29.03.2021 Алибегов моли: Не ни намесвайте в политическите си игри! . 10| 3224 |29.03.2021 Лъчeзaр Тoмoв с 3 cтрaтeгии за борба с „вечната пандемия“ . 9| 3452 |29.03.2021 Над 2500 секции са рискови за купен или контролиран вот, прогнозира ”Антикорупционният фонд”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads