Реклама / Ads
25| 8665 |28.02.2012 НОВИНИ

Писмо на ДАНС изнерви адвокат на ексминистър Николай Цонев

.
Николай Цонев
Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) категорично отказва да предостави на Софийския градски съд (СГС) информация за начина, по който са реализирани специалните разузнавателни средства (СРС) по корупционното дело срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов, пише Mediapool.
 

 
Това стана ясно във вторник от писмо, изпратено от шефа на службата Константин Казаков до съдия Иван Коев, председател на състава, разглеждащ делото.

 

В него Казаков безпрецедентно си позволява директно да укаже на магистрата да отмени разпореждането си за допускане на експерт, който да изследва СРС-тата, тъй като това заплашвало националната сигурност и би накърнило отношенията на ДАНС с евроатлантическите й партньори.

В писмото на председателя на ДАНС се обяснява същността на задачата, която бе поставена от съда. Ние не искаме данни за апаратурата и не дай си Боже, да се злепостави някой от изпълнителната власт пред НАТО и ЕС. Искаме проверка на пътя, по който са правени СРС, защото има необясними неща. Тези, които сега съдът контролира по закон, неправомерно пречат да бъде изпълнена задача, поставена от съда. Това е опит на един полицай да обяснява на съда какво може и какво не може да прави. Това е противоконституционно, жалва се адвокатът на Цонев Васил Василев.

Във въпросното писмо Казаков е изложил аргументите за отказа си да допусне вещото лице Евгений Николов в ДАНС, като твърди, че според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) съдът трябва да обсъжда доказателствата по всяко дело, а не да проверява техническите средства, с които са били изготвени. "Следователно назначаването на експертиза надхвърля правомощията на съда по НПК и създава необосновани предпоставки да се затрудни доказването на обвинението", директно заключва шефът на службата.

Той дори посочва, че заседанието на СГС, на което е разпоредено изготвянето на това изследване, е било открито, като това представлява "нарушение на правилата за защита на класифицираната информация". Всъщност съдия Коев допусна поисканата от защитата експертиза на предишното заседание по делото, което бе проведено при закрити врата.

"Разгласяването на параметрите на техническите средства за СРС чрез предоставяне за целите на експертизата би компрометирало в бъдеще и би създало условия за застрашаване на живота на служителите, които участват в използването на СРС и на веществените доказателствени средства (ВДС). Създава се риск на защитата на техническите параметри и би поставило под въпрос международния авторитет на ДАНС като надежден партньор на НАТО и Европейския съюз", продължават разсъжденията на Казаков.

Преди да се произнесе съдия Коев докладва постъпило писмо от Правната комисия на ВСС до председателя на СГС, в което се казва, че съветът няма правомощията да упражнява контрол върху съдебните и прокурорски актове.

 

В крайна сметка СГС обяви, че държи на експертизата преди да даде ход на пледоариите в края на процеса.

 

Следващото заседание е насрочено за 22 май.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6932 |27.02.2012 Ралица Негенцова стана председател на Висшия адвокатски съвет . 27| 7783 |25.02.2012 С "Мафия" посрещнаха шефовете на адвокатите . 74| 8254 |18.02.2012 Писмо на Първанов смути дебата в столетницата . 45| 6219 |15.02.2012 46 адвокати: С кои съдии си говори Цветанов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads