Реклама / Ads
16| 5056 |12.12.2011 НОВИНИ

Плевнелиев става гарант за бъдещето на БАН

.
Росен Плевнелиев
Гарантирам, че тригодишната програма (2012-2014 г.), която БАН представи днес, има ясни приоритети. Затова трябва да се намерят още 14 млн. лева до средата на следващата година, които са жизнено необходими за БАН, за да продължи своята дейност.
 


Това заяви новоизбраният президент Росен  Плевнелиев, който днес се срещна с председателя на академията акад. Никола Съботинов.

 

Според него учените имат категоричната му позиция, че институцията не бива да бъде изненадвана повече за в бъдеще с орязване на бюджета.

 

Искаме да има устойчивост на системата, да има ясни приоритети, които да бъдат интегрирани в програмата Европа 2020. Сред приоритетите той изброи иновациите, индустриите с висока добавена стойност, електронното правителство и други. Науката се състои от дългосрочни проекти и те трябва да бъдат дългосрочно стабилни и финансирани.

 

Плевнелиев заяви също, че от правителството са обещали в унисон с интересите на БАН академията да разшири своята финансова обезпеченост, участвайки в европейски проекти и в публично-частни партньорства. Планира се нарастване около 40% на годишна база на средствата от други източници на фона на това, което получаваме от държавата, уточни акад. Съботинов. БАН среща трудности в участието в проекти по ОП "Конкурентоспособност" и българската държава ще направи всичко възможно да подкрепи академията, за да й бъде осигурено съфинансирането от 35% за участието й в тези проекти, каза Плевнелиев.

 

По отношение на 14-те милиона Плевнелиев добави, че в разговори с Министерството на финансите ще се уточни как да се намерят тези средства, които няма да бъдат самоцелни, а ще бъдат обвързани с работата по 3-годишната рамка, която му е била връчена днес от акад. Съботинов и която програма де факто ще обезпечи тези пари. Имаме директна връзка за комуникация с БАН, ще имаме още срещи, обеща Плевнелиев, за да може науката в България да има достойно бъдеще.

 

Съботинов бе видимо доволен от срещата си с Плевнелиев. Благодари за неговата визита и благодари също и за 5-те млн. лева, отпуснати допълнително на БАН в бюджета за следващата година. С радост обяви, че днес БАН посреща Плевнелиев без черни знамена и с надежда за по-добро бъдеще за науката и развитието на страната.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6613 |12.12.2011 Волен оставал без "Атака"? . 64| 6140 |11.12.2011 Р. Плевнелиев: След голямото преяждане идва голямата диета! . 43| 4978 |08.12.2011 Оставаме без войска и отбрана . 2| 5072 |07.12.2011 Шефът на АЕЦ остава неспокоен, докато не хванат нападателите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads