Реклама / Ads
3| 4121 |09.10.2023 НОВИНИ

Подадохме документи за второто плащане по ПВУ. Чакаме 1,4 млрд. лв. за ЖП транспорт, енергетика, правосъдие

.
Асен Василев, министър на финансите Източник: БГНЕС
България официално подаде документите, необходими за получаването на второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщиха от Министерство на финансите. Това стана възможно след като в последните три месеца бяха изпълнени над 30 мерки.
 

Това позволява да се навакса сериозното забавяне в изпълнението на НПВУ, тъй като срокът за тези мерки беше края на 2022 г., но те не бяха придвижени навреме. С подаването отново се отваря достъпът до средства в размер на около 9 млрд. лв. за националните инвестиции от Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), се казва в информацията. 

 

Второто плащане по Механизма за възстановяване и устойчивост е на ориентировъчна стойност от около 1,4 млрд. лв. и включва 66 етапа и мерки за изпълнение, от които 22 са свързани със законодателни промени. Това е най-сложното и най-значително откъм изисквания плащане по НПВУ, твърди МФ.

 

От 66 етапа са отчетени като изпълнени 62 етапа, или 94%. От оставащи неизпълнени етапи, един е свързан с цел за намаляване на обществени поръчки с един-единствен оферент за 2022 г. (етап 243), а друг – с отпадането на проект от НПВУ във връзка с липса на инвеститорски интерес в рамките на алокирания ресурс (Интермодален терминал Русе, етап 193).

 

Другите два етапа са свързани със завършването на обществена поръчка за бордово оборудване на влакове (етап 188) и с приемането на т.нар. Закон за несъстоятелността на физическите лица (етап 252), като ще продължат разговорите за запазване на средствата при по-нататъшно изпълнение на двата етапа. Европейската комисия има право да намали частично изплатената сума.

 

Европейската комисия разполага с два месеца за оценка на подаденото искане съгласно чл. 24 от Регламент 2021/241 за Механизма за възстановяване и устойчивост, след което е необходимо да се проведат консултации и с Икономическия и финансов комитет преди да се извърши самото плащане.

 

За да бъде завършена оценката също така е необходимо да бъдат приети подзаконови нормативни рамки свързани със Закона за медиацията, Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, да бъде обявена процедура за изграждане на ВЕИ инсталации със задължение за системи за съхранение, и да бъдат подписани договорите по проекта за дигитализация на отсечката Русe – Каспичан.

 

"Днес Европейската комисия получи от България второ искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост", съобщи и офисът на Европейската комусия в България във Facebook.

 

Искането е на стойност 724 милиона евро под формата на безвъзмездни средства е свързано с реформи и инвестиции за iзграждане на STEM центрове, иновации в образованието и научните изследвания; интелигентна промишленост; цифровизация на електропреносната мрежа, енергийно ефективното улично осветление, възобновяеми източници; цифровизация на железопътния транспорт; насърчаване на електронното здравеопазване; подпомагане на декарбонизацията на енергийния сектор; псигуряване на достъпна, ефективна и предвидима съдебна система и борба с корупцията.

 

Следва ЕК да направи предварителна оценка на искането и след това да я изпрати на Икономическия и финансов комитет на Съвета.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6388 |09.10.2023 Никола Янков: Бюджетът не е пробит, има обаче странни компенсации за зърнопроизводители, миньори и т.н. . 1| 5676 |09.10.2023 "Уолстрийт Джърнъл": На тайни срещи в Бейрут представители на Иран, Хамас и Хизбула са планирали атаката срещу Израел . 4| 3779 |09.10.2023 ЖП трафикът между Северна Корея и Русия на "безпрецедентно" високо ниво. За какво говорят покритите вагони? . 11| 3750 |09.10.2023 Премиерите на България, Гърция и Румъния се срещнаха край Варна. Денков: Европа не може да е зависима от външни фактори (видео)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads