Реклама / Ads
6| 4980 |26.06.2009 НОВИНИ

„Подкрепа” даде предупреждение на идващите на власт

.
Кратко описание Източник: източник
Дъждът не успя да уплаши недоволните от управлението българи да се включат в протеста днес.
 
Близо 15 000 души от цялата страна участваха в протестния митинг, организиран от Конфедерацията на труда „Подкрепа”. Протестното шествие започна в 11.30 ч. от стадион „Васил Левски” с многобройна група недоволни. Независимо от дъжда, шествието премина по булевард „Васил Левски”, по „Цар Освободител”, после по „Раковски” и достигна до площада пред храм-паметник „Александър Невски”. Пред парламента протестиращите символично почетоха паметта на заводите „Химко”, „Плама Плевен”, авиокомпания „Балкан”, металургичния комбинат „Кремиковци” и др. Под звуците на българска музика, протестиращите поискаха достойно заплащане на своя труд.

Пред значително многолюдната тълпа, събрала се на площада, Константин Тренчев призова бъдещите управляващи да направят приемливо за хората правителство и по най-бързия начин да приемат програма за решаване на проблемите, възникнали от икономическата криза.

„Този протест беше по-скоро предупреждение, отколкото искане, коментира за Frognews.bg вицепрезидента на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. „Тъй като в момента няма от кого да искаме – можем само да гледаме как се надцакват и надлъгват с идеята да спечелят някакви предимства в идващите избори. За нас е важно какво ще стане след това. На всички ни е ясно, че преди избори говорят едно, а после почват да правят съвсем друго. И в този смисъл искахме да изпратим предупреждение - да знаят, че някой ги гледа какво правят. И че няма да им позволим да правят големи глупости.”

От трибуната на протеста представители на европейски синдикати поздравиха участниците в митинга. „В момента изживяваме най-голямата криза от 1930 г.”, заяви Йоргис Дасис – представител на Гръцката конфедерация на труда и президент на работещите в Европейския социален и икономически съвет. Той подчерта, че протестът в София е част от синдикалните протести, които са стартирали от май в Рим, Прага, Париж и други европейски столици.

Приветствия отправиха и Морис Босюар – вицепрезидент на френските синдикати и Анжело Веро – главен секретар на Европейския работнически съвет на групата „Мирилио”. Пред протестиращите бе прочетено и писмо от Гай Райдър – президент на Международната конфедерация на профсъюзите и Джон Мокс – президент на Европейската конфедерация на профсъюзите. За доброто настроение на протестиращите се погрижиха музикантите Бараби Блус Бенд.

Протестният митинг, организиран от КТ „Подкрепа” събра близо 15 000 българи и приключи с прочитане на декларация, която гласи: „За 20 години 11 правителства изпитваха нашето търпение с лъжи, грабежи и предателства. Не искаме повече да бъдем най-корумпираната, най-бедната и най-окаяната страна в ЕС”, се казва в текста. Декларацията е предупреждение, че евентуално продължаване на беззаконието, насилието и грабежа от българските политици и представители на бизнеса ще доведе до тежки социални конфликти и граждански сблъсък с непредвидими последици.

Финалната точка на протестния митинг бе призива към събралите се днес на площада „да излязат и да гласуват на 5 юли за достоен живот и труд”.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов не се ангажира с краткосрочни прогнози за резултатите от днешния протест, но според него най-важна е мисията на синдикалистите да изпратят предупредителното си послание предварително. „Не мога да прогнозирам какво ще направят бъдещите управляващи”, заяви Димитър Манолов за Frognews.bg. “Виждате колко е шарено всичко, всичко е с краката нагоре и да се праявт прогнози сега не е много реалистично. От този момент нататък ние ще очакваме и в зависимост от това накъде тръгнат нещата, ще преценим каквa да бъде следващата ни стъпка”, заключи Манолов.Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4887 |26.06.2009 „Подкрепа” събира в София недоволните от управлението . 5| 5448 |22.06.2009 Проф. Иванов: Тройната коалиция създаде олигархократия . 6| 5367 |02.06.2009 Хр. Стоичков: М. Миков е лъжец, да си подаде оставката . 6| 5244 |28.05.2009 Я. Янев: П. Мутафчиев да подаде оставка и да не пречи на разследването в Ямбол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads