Реклама / Ads
4| 5297 |15.02.2011 НОВИНИ

Погват кмета на Белославци и за пране на пари

.
Варненският апелативен съд остави в ареста Емил Дичев, кмет на Белославци, който се разследва за вземане на подкуп в размер на 5 000 лева. Очаква се прокуратурата да му повдигне още едно обвинение - за пране на пари.
 

Това стана ясно на днешното съдебно заседание, на което защитата на градоначалника на варненската малка община със стратегическо значение обжалва своя постоянен арест.

Не мога да спя, зрението ми е все по-зле, разкрива обвиняемият, който страда от пет мъчителни заболявания. 

"Има изготвена съдебно-медицинска експепртиза и направени редица прегледи на моя подзащитен, които показват, че той е в тежко здравословно състояние. Страда от пет заболявания, сред които са хипертония, сърдено-съдова недостатъчност и заболявания на очите", обясни адвокатът на Дичев Иван Томов. Той добави, че заради лошите условия в ареста временно отстраненият белославски кмет е развил конюнктивит и клепачите му са много възпалени.

Освен това другите заболявания на очите му можели да доведат до отлепяне на ретината ако не се провежда ежедневно лечение в нормална среда, каквото в условията на ареста на може да бъде осигурена. "Когато докторката ме заведе да бъде прегледан се видя, че нещата се влошават. Хигиената в ареста е под всякаква критика. Не мога да спя, болят ме очите. Зрението ми е все по зле", заяви пред 3-членния съдебен състав самия Дичев, когато му бе дадена думата.

Освен на здравословното му състояния адвокат Томов акцентира и на това, че в хода на разследването са извършени множество процесуално-следствени действия и няма смисъл Дичев да стои вече в ареста защото няма как да осуети работата на досъдебното производство. Защитникът натърти на това, че Дичев няма как да се укрие тъй като има постоянен адрес, семеен е и е добре познат в обществото, а също така и няма да извърши друго престъпление.

Основен довод на Томов бе и това, че 2-месечният срок на разследването приключва към днешна дата, а прокуратурата не поискал той да бъде удължен. Според адвоката при така създалата се ситуация всяко едно действия на разследващите оттук насетне няма да има доказателствена стойност в съдебна фаза.

Прокуратурата в лицето на Стефка Якимова контрира тезата на защитата като заяви, че вече за четвърти път Дичев жали своя посотянен арест, като доводите са едни и същи. Според обвинителят те са били взети предвид от двете съдебни инстанции, които в предходни пъти са преценили, че той трябва да е зад решетките.

Якимова посочи още, че заболяванията на Дичев са хронични, а не са се появили в условията на ареста. Освен това натърти пред съда, че спрямо Дичев ще бъде повдигнати и друго обвинение - за пране на пари.

Апелативните съдии не приеха този неин довод за оставяне на градоначалника в ареста защото по делото няма приложени такива данни. Съдът обаче се съгласи, че има неизяснени моменти в здравословното състояние на Дичев и препоръча да бъдат изготвено нови изследвания.

Също така магистратите заявиха, че спрямо Дичев има достатъчно много доказателства, че има обосновано предположение, че той е автор на престъпленията, в които го обвиняват. Относно срока на разследването - съдът обърна внимание да се погрижат всякакви процесуални пропуски да бъдат остранени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7721 |20.12.2010 Отстраниха от длъжност кмета на Белослав . 4| 5810 |19.12.2010 Хванаха кмета на Белослав с подкуп . 22| 6498 |12.10.2010 Н. Банев: Президентът Първанов е като кмета на Любимец . 0| 5066 |04.07.2010 Прокурори вадят от ареста кмета на Садово срещу 15 хил. лв. гаранция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads