Реклама / Ads

3| 3119 |03.12.2021 НОВИНИ

Политолог: Вероятността за съставяне на кабинет е голяма

.
Лидерите на 7-те политически формации в 47-мо НС
В хипотезата сме, в която вероятността да бъде излъчен кабинет е много голяма. След две седмици преговори четирите политически субекта все още излъчват готовност. Червените линии по-скоро са на заден фон – каза в “Нашият ден“ по БНР политологът Анастас Стефанов.

"Най-вероятно днес ще станем свидетели на декларации, апелиращи към държавност, призив за работа, за ново начало. От друга страна, може би ще станем свидетели на деклариране на предизвикателствата, които седят пред държавата и пред обществото, вследствие на кризите, които са се обострят в последните месеци.

 

Надявам се по-скоро да доминира конструктивният политически тон, а не това, на което станахме свидетели в 45-ия и 46-ия парламент. Мисля, че оценката на гражданите спрямо този политически тон беше красноречива. Избирателната активност на 14 ноември показа това. Това би трябвало да е бележка, която да се вземе предвид."

 

Бъдещият кабинет

 

"Тонът за колаборация беше наложен още в кампанията от лидерите на “Продължаваме Промяната“ – Петков и Василев. Допълнително се засили усещането, че партиите вече са на ръба на пропастта и някак коалиционно управление от тези четири политически субекта, които влязоха в преговорите, ще трябва да бъде случено по силата на задължението на политическата обстановка, в която се озова България.

 

Очевидно е, че политическите партии имат различия, които се опитват да потиснат или да постигнат компромис, което си заслужава адмирации за усилието.

 

Любопитно ще е да видим изкристализирането на картината в това коалиционно управление и реално какви ще са първите стъпки, които то ще покаже на обществото."

 

"Политическите сили дават заявка за цял мандат – да не се работи за малко и на парче, а по-скоро да се структурира някакъв вид коалиционна програма около приоритети. Въпросът е как ще се реагира от всяка една от политическите сили в рамките на гласуването на спорни моменти и на непопулярни законопроекти и политика, а такива ще има.

 

Започваме с енергийната криза и необходимостта от спешното правене на нов бюджет, с необходимостта от тегленето на външен дълг. Всичко това ще става достояние на обществото през дебатите в парламента.

 

Сигурен съм, че някои от тях ще започнат като ярък политически сюжет още в самото начало. В крайна сметка има и очаквания за това, държавата прекалено дълго функционираше в извънреден режим."

 

Министерските кресла

 

"За българина политическият процес е важен не толкова през призмата на качествения момент, т.е. – какви политики по какъв начин срещу какви ресурси, а кой прави политиките и е начело на съответната институция.

 

Коалиционните кабинети малко или много са стигматизирани именно заради наложения квотен принцип в министерските кресла. Не очаквам да стане съществена колизия между четирите субекта, поне на публично равнище, защото това би разклатило коалицията в самото начало. Ако тя не може да излъчва някакъв елементарен интегритет, дори в самото начало, тя не може да излъчва убедителност."

 

Партия “Възраждане“

 

"Тя ще има възможност да развие една девиантна, по-скоро отклоняваща се от това, което сме свикнали да разглеждаме като нормална опозиция. Може би ще се позиционира като антистатукво на целия 47-и парламент.

 

Със сигурност ще преследва запазването на електоралния дивидент, който получи на 14 ноември и реторика по посока неговото развитие."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 2628 |29.11.2021 Продължават преговорите за съставяне на правителство . 4| 2584 |27.11.2021 На живо: Темата „Международни отношения“ затваря кръга от преговори за съставяне на кабинет . 6| 3080 |22.11.2021 Политолог: Радев ще даде гръб за съставянето на кабинет . 17| 6481 |20.11.2021 Корнелия Нинова получи мандат да преговаря за съставяне на правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ