Реклама / Ads
2| 5074 |08.10.2020 НОВИНИ

Политолози: Сигналите за корупция не са от вчера. ГЕРБ три мандата бута топката в тази посока

.
Иван Начев и Петър Чолаков Източник: Кадър бТВ
Защо трябваше три мандата ГЕРБ да бута топката точно в тази посока, сигналите за корупция не са от вчера. Това, че левите в европейския парламент казват неща, които са критични към управлението на Бойко Борисов, не означава, че те не са верни. Хората на Запад, както се казва, имат пряк поглед върху ситуацията в България и корупционните скандали в страната ни, не е нужда евродепутати да преразказват какво се случва тук.
 

Това каза политологът  доц. Петър Чолаков в предаването "Лице в лице" по бТВ, който заедно с колегата си политолог и експерт по политическа интеграция Иван Начев коментира резолюцията за България, която в същия момент бе подложена на гласуване в Европейския парламент.

 

"Резолюцията ще има положителен смисъл. Тя обаче не отменя същността на основния проблем – корупцията, липсата на нормално действаща правосъдна система, това че сме на дъното на класацията по доходи, качество на живот и стандарт.", каза от своя страна Иван Начев.

 

По думите му това, че сме на дъното на всички класации не е за подценяване и трябва да си дадем сметка, че от 14 години членство в ЕС, почти 11 години са под управлението на партия ГЕРБ. "Който и да е следващия в управлението трябва да има предвид това", допълни той.

 

Начев бе категоричен, че резолюцията ще е положителна и за всяко следващо правителство. „След изборите, всеки ще знае, че ще бъде наблюдаван стриктно. Второ – предстои постигане на съгласие по многогодишната финансова рамка на ЕС, за период от 2021 г. до 2027 г., който обхваща повече от едно правителство. Всяко правителство трябва да договори с ЕК параметрите за своята собствена държава. България ще бъде вече поставена под много по-стриктно наблюдение, тя отново трябва да договори средствата по оперативните програми“, каза още той и допълни, че

тези близо 30 милиона, които бе обявено, че ще получим, също не са сигурни.

 

"Надяваме се, че българските граждани ще осъзнаят, че властта произхожда от тях. Съгласен съм с това, че никой в ЕС не може да ни налага кой ще ни управлява. Хората са все повече наясно, че управлението на страната се решева на изборите", каза Петър Чолаков

 

"Видя се, че дори да се стремежът нещата да ги държим под сурдинка, „благата вест“ отдавна е стигнала до Европа", коментира Чолаков думите на земеделския министър Танева, да не се коментират злоупотребите с фондове, за да не ни ги спрат.

 

"За първи път България попада в полезрението на ЕС. Малко трудно можем да сравним ситуацията у нас с тази в Полша и Унгария. На първо място, защото техните лидери много често са се противопоставяли и на ЕНП и на ЕС, а нашия лидер никога не се е противопоставял. Друга голяма разлика с тези две държави е, че ние живеем зле. В малките населени места особено, животът е с много лошо качество, ако говорим и сравняваме икономиката на страните. Не можем да кажем, че нещата са съвместими или съотносими. Никой не може да очаква, че Брюксел ще ни реши проблема, това зависи от нас.", коментира още Начев.

 

Проблемът с малцинствата, който е залегнал в резолюцията гласувана в ЕП по думите на Начев е заради ВМРО, участието им във властта и отношението им към тези групи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 7461 |07.10.2020 Сачева повтори: Държавата се грижи за всички. Няма как да има корупция . 24| 6901 |06.10.2020 LIBE: Искаме да дойдем в България и да видим как ще се борите с корупцията . 18| 4610 |06.10.2020 Корнелия Нинова: Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма- нито директна, нито завоалирана- в резолюция срещу корупцията . 17| 6127 |05.10.2020 Корупцията в България влиза във фокуса на разговорите в ЕП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads