Реклама / Ads
4| 4740 |15.12.2009 НОВИНИ

Полицията млъква за магистралните грабежи. Действа!!!

.
Ченгетата стават все по-мълчаливи, но и по-ефективни срещу престъпниците. Източник: Вяра Йовева
Полицията спира да дава изявления за магистралните грабежи, защото това пречило на работата на специалистите. Вместо да дават изявления, опитните криминалисти ще погнат яко уличните банди.
 

Това казаха за frognews.bg от пресцентъра на МВР. От полицията вече отказват сътрудничество на медиите по тази тема, защото разкриването на информация в публичното пространство вреди сериозно на борбата с престъпниците.

През последните 4 месеца е сменена изцяло концепцията на работа в министерството на вътрешните работи. За съжаление това, което е вършено преди години спрямо тази група, е, че няма осъдителни присъди, които да са влезли в сила, заяви тази сутрин по БНТ вицепремиерът Цветан Цветанов за вчерашната полицейска акция срещу т.нар. група на Крокодилите.

"Те бяха безкомпромисни, те не са тръгнали за риба, те са тръгнали да убиват и да правят грабежи, да правят пари и въобще не ги интересува кой какво мисли за тях и какво прави" – така определи вътрешният министър групата на Крокодилите. Той се възмути как е възможно тези хора да са на свобода. "Как да има страх в престъпниците, като след 12-годишна присъда той е на свобода?", попита министърът на МВР. Тези хора трябва да бъдат изведени от тази среда на обществото, тези грабежи, тази липса на присъди, това веднага генерира нови групи, като възрастовата граница пада, и когато има слаба съдебна присъда, няма как да се работи, категоричен е Цветанов.

На въпрос дали е вярно, че митничарите от Калотина подават информация на такива криминални лица, министърът увери, че тези лица се проверяват, защото винаги има подобни версии. По-добре да се промени съдебната система, защото в момента България може би е единствената страна, която на европейска заповед задържа дадено лице, но обаче българският съд се произнася, че не може да бъде издържан. Това посъветва министър Цветанов.

Припомняме, че при акция на полицията вчера бе застрелян Богоровеца, който се смяташе за един от тарторите на уличните бандити.

МВР издирва около 10 души, които са свързани с обира на магистрала „Тракия”. Това разкри вчера пред журналисти шефът на Областна дирекция на полицията в София, комисар Тодор Илиев. Около 5000 евро са били откраднати от турския гражданин, който снощи е бил обран в района на Вакарел преди акцията на полицията.

От МВР продължават издирвателни действия на територията на цялата страна.

Междувременно вестник "Стандарт" пише, че бандата на Крокодилите, прочута с магистралните си обири, е сред заподозрените от полицията групировки за отвличания на бизнесмени срещу откуп. Затова през последните три месеца полицията е следила изкъсо Емил Милев - Кроки, Евгени Милев - Гейзо, както и убития Димитър Митрев - Богровеца. МВР е включило голям ресурс в дебненето на бандитите. Вниманието на разследващите се насочило към хората на Кроки, след като беше отвлечен 20-годишният Румен Гунински.

Единственото, което не съвпадало между двете групировки, според криминалисти, е фактът, че втората действа изключително грубо и агресивно. Това не било характерно за похитителите на Гунински. И досега обаче версията, че хора на братя Милеви може да са замесени и в похищения, не е отпаднала, казаха за "Стандарт" полицаи.

Издирваните в момента членове на бандата са въоръжени с автомати и не се колебаят да стрелят срещу полицаи. Разследващи твърдят, че групата им, която вече наброявала 12-15 човека, е изключително добре въоръжена, включително и с дълго оръжие и гранати.

Престъпниците редовно тренирали стрелба на безлюдни места и използвали оръжието срещу хора без колебание.
През пролетта на 2004 г. близо до "Арабаконак" бандата на Кроки изстреля от автомати "Калашников" стотици куршуми срещу полицейски микробус, който преследвал черното им БМВ. При стрелбата беше ранен полицай. Тогава престъпниците се измъкнаха от ченгетата, за да бъдат задържани месеци по-късно за въоръжен грабеж.

Основното занятие на двамата братя - тартори на бандата, обаче години наред са магистралните обири. Кроки, Гейзо и аверът им Калоян Бацов се прочуха през последните 15 г. с успешните удари, повечето от които бяха извършени близо до гара Яна, магистралите "Тракия" и "Хемус". Досега обаче никой не може да докаже участието на братята в грабежите и затова те и досега са на свобода.

Схемата, по която работели, задължително включвала митничари и полицаи, смятат криминалисти. Обикновено "къртица" на ГКПП Калотина им съобщавала за влязла в страната кола, чиито собственик вози голяма сума пари.

Бандитите реагирали светкавично и причаквали чужденците на тъмно и удобно място. Такова обикновено било Околовръстното шосе или автомагистрала "Тракия" недалече от гара Яна. То не е избрано случайно - оттам има поне три пътя за "оттегляне" на грабителите.

През август 2004 г. около 1,00 ч близо до разклона за с. Яна бандата обира микробус "Форд Транзит". Престъпниците са въоръжени с автомати със сгъваеми приклади и фенерчета, прикачени към тях. Кроки и Гейзо са били облечени в тъмни дрехи, с бронежилетки с надпис Police. Два дни по-късно криминалисти от столичната полиция извършиха обиски в домовете на братята и откриха доста интересни неща - полицейски маски, светлоотразителна жилетка, два газови и един пневматичен пистолет, два бойни ножа за автомат "Калашников" и други вещи. Беше намерена и колата, използвана при грабежа.

Тогава братя Милеви получават постоянна мярка "задържане под стража" и полицаите са сигурни, че ще влязат в затвора. Престъплението не се доказва и те излизат на свобода. Вчера адвокатът им Марин Марковски каза за "Стандарт", че преди месец и апелативният съд е оправдал братята поради липса на доказателства. Адвокатът сподели, че Милеви не са го потърсили във връзка с вчерашните информации по агенциите, че тяхната банда е обрала гърка на автомагистрала "Тракия" и е стреляла срещу полицаи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5272 |06.11.2009 Връщат "главен секретар" в полицията . 13| 4763 |02.11.2009 Джамиите в Хасково замлъкват . 21| 5032 |21.09.2009 Борисов: Превъоръжаването на полицията вече е в ход . 1| 5885 |19.09.2009 Полицията задържа петима мъже, заподозрени в извършване на отвличане и изнасилване в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads