Реклама / Ads
9| 5082 |20.05.2011 НОВИНИ

М.Попова: Съдебните експертизи не са на ниво!

.
Маргарита Попова
Правосъдният министър Маргарита Попова е категорична, че съдебните експертизите, които се изготвят, не са с нужното качество. По думите й в бюджета са заложени 7,5 милиона лева за съдебната медицина и тази сума би могла да бъде единствена основа за дейностите, които се извършват в сектора.
 

Започваме разработването на концепция за съдебната експертиза,съобщи още тя на среща със съдебни медици, министъра на здравеопазването Стефан Константинов, заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и омбудсмана Константин Пенчев.

Тази концепция ще се отнася за работата, статута, перспективите, квалификацията и контрола на всички експерти, които участват по съдебни дела. „Съдебната система без качествена и отговорна експертиза не може да произвежда качествено правосъдие, каза Попова. Тя обясни, че десетилетия проблемите на съдебните медици са били „жестоко неглижирани".

Попова съобщи, че заедно с концепцията ще се работи по изработването на закон за съдебната медицина и вещите лица. Тя заяви, че правителството се ангажира с преодоляване на проблемите в съдебната медицина. Според Попова трябва да се създаде стройна система, която да контролира качеството и компетентността на съдебните медици и фонд, който да отговаря за финансирането на съдебната медицина в България.

Министър Константинов заяви, че тази дейност трябва да стане сериозен ангажимент на държавата и да се финансира от трите институции от които обслужва - съд, МВР и Министерство на здравеопазването. „Последните 10 години всичко е било на автопилот без идея за развитие и съдебните медици са се оказали нежеланите деца на здравната система, каза Константинов. „Не трябва да се бяга от тази непопулярна тема, тя няма да донесе на никого политическа слава, но една качествена експертиза дава качествено правосъдие", заяви Константинов. Съдебният медик д-р Вилям Доков коментира, че не е смятал, че ще е жив докато се предприемат някакви промени в съдебната медицина в България. „Това, което казаха двамата министри бяха нашите мечти и желания", каза Доков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4628 |18.05.2011 До два месеца съдебните лекари си получават парите . 28| 5707 |09.04.2011 Съдебните такси скачат двойно, тройно, че и осморно . 7| 5256 |06.04.2011 Скачат драстично съдебните такси? . 20| 5193 |25.08.2010 Цв. Цветанов: Надявам се съдебните решения да не зависят от нечисти пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads