Реклама / Ads
0| 3974 |12.02.2019 НОВИНИ

Поредна кражба на камери в защитения от ЮНЕСКО резерват „Сребърна“

.
Резерватът е дом на няколко вида пеликани. Източник: МОСВ
За пореден път камерите, поставени за наблюдение на биоразнообразието и за охрана в резервата „Сребърна“ край Силистра са брутално откраднати, разбити са катинари и е съборе ограда. Предполага се, че кражбата е извършена от наказани бракониери и ловци, които са хванати да нарушават правилата именно чрез камерите.
 

Една въртяща и пет стационарни камери, разположени на открито в местността „Фазанарията“ на защитения биосферен резерват „Сребърна“, са били откраднати през ноща на 7 февруари. Информацията съобщава пресцентърът на полицията.  Освен за живота на фауната, чрез камерите се следи и за бракониерските и други противозаконни действия на местни жители и „гастрольори“, коментира охрана на езерото.

 

„Сребърна“ е биосферен резерват, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Местността е обявена за резерват през 1948 г. с охраняемая площ от около 892,05 хектара, както и буферна зона от около 540 хектара. Езерото е един от най-ценните и известни и в чужбина защитени природни обекти в България.

 

 Камерите са били изрязани от металните тръби, на които са били поставени. Отмъкнати са и две записващи устройства. Общата стойност на техниката е около 5 000 лв. Освен че липсва охранителната техника е нарушена и цялостта на защитните ограждения, разбити са и заключващите механизми. Дежурна оперативна група на РУ-Силистра е извършила оглед по случая и е образувано досъдебно производство.

През лятото на 2017 г. други три камери, заедно със соларния им панел, са били откраднати от захранващия езерото шлюз. Според охраната на резервата кражбите са своеобразно противодействие от страна на бракониери и бандитите, които редовно нарушават правилата за опазване на природата в резервата и забраните за лов на територията му.

 

Практиката показва, че до груби посегателства върху държавно имущество обикновено се стига след предприемане на мерки по предотвратяване и наказване на нарушения на режимите в резервата, пише регионалният вестник Бряг. Посочва се например, как през месец октомври 2017 г., след конфискуване на два бракониерски плавателни съда е изгорена новозакупена лодка за нуждите на резервата.

 

Еколозите от резервата съобщават, че засега никой още не е посягал на пеликаните и видеонаблюдението на гнездящата колония работи. Според тях настоящият случай с кражбата на камерите и записващите устройства е отново е дело на бракониери, които ловуват в забранения район.  Момчил Петров, който е експерт в РИОСВ-Русе, разказва, че камера е записала нерегламентирано навлизане на ловци в резервата в началото на януари 2018 г. ”Бяха им издадени наказателни постановления. Няколко дни преди да бъдат откраднати камерите получихме две от съдебните решения, с които окончателно се потвърждават глобите, наложени на двама от ловците”, подчерта още Петров. Това дава основание на еколозите да смятат, че зад кражбата стоят бракониери, но криминалистите ще трябва да дадат окончателно заключение.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3838 |11.02.2019 Поредна дарителска кампания за спасяването на кораба ”Радецки” . 2| 4777 |02.02.2019 Камерите по границата нямат връзка помежду си . 1| 3890 |23.01.2019 Кражба остави без електрозахранване над 4 хиляди клиенти на ЧЕЗ разпределение в квартал Люлин . 2| 4129 |22.01.2019 Поредна "поправка КТБ": Прокуратурата няма да чете обвинителния акт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads