Реклама / Ads
12| 3643 |30.03.2023 НОВИНИ

Порошенко: Благодаря на България за съветския модел оръдия. Непременно трябва да спрем Путин!

.
Източник: личен архив
Петро Порошенко се завърна от района на Бахмут, където се водят най-ожесточените боеве. Опитвам се да направя възможно през последната година на война да бъда поне веднъж седмично или на Изток, или в южната част на нашата страна, където имаме най-тежките боеве, каза той пред NOVA.
 

Почти сигурен съм, че това е най-горещата точка в света. Това е символът на украинската устойчивост, защото Путин обеща да превземе Украйна за три дни, а Бахмут за една седмица. Сега имаме цели 9 месеца на украинска съпротива в Бахмут, който Путин се опитва да превърне в ад.

 

Половината от града в момента е под руска окупация. Ситуацията е изключително трудна, както и в  Авдеевка, която е почти обкръжена. Бях там, заедно с артилерийската бригада. Това са най-горещите точки. Трябва да разберете, че единственият начин да разрешим тази ситуация, е ако има офанзива. Имаме нужда от оръжия. Искам да използвам възможността да благодаря на България, защото сега вие сте един от основните доставчици на снаряди за съветския модел оръдия.

 

А основната част от нашата артилерия е именно такава. Това е позиция на истински приятел. Искам да благодаря на българския народ, на българските парламентаристи – както от опозицията, така и от управляващите. Надявам се всички вие да разбирате, че това не е просто подкрепа за Украйна. Това е инвестиция във вашата собствена сигурност, каза Порошенко. .


Непременно трябва да спрем Путин. И по-добре да го спрем тук, в Украйна, за да осигурим депутинизация на Европа, отколкото да му позволим да продължи с руската агресия на континент, допълни той.

 

Като пети президент на Украйна, мога да ви кажа – оръжията никога не са достатъчни. От началото на тази война, която започна през 2014 г. – не. Но ние имаме достатъчно оръжия да устоим, да спрем Путин, но определено нямаме достатъчно оръжия, за да избутаме Путин извън украинска територия, да започнем контраофанзива. Казахте, че сме получили „Чалинджър” и „Леопард” 2 – но само 18 броя.

 

А като цяло трябва да получим 140. За сравнение – Путин каза преди няколко дни, че само за една година, Русия е способна да произведе и модернизира 1600 танка. А ние ще имаме само 140. Едно към 10. В същото време има и още един фактор, който е от критично значение за Украйна – това е времето. Защото войските на Путин придобиха полевия опит, който преди това нямаха.

 

Путин превключи руската икономика на военен режим и сега произвежда 10 пъти повече оръжия отпреди. И в тази ситуация става 10 пъти по-трудно за украинските войски да унищожат руските войски на украинска територия. И в тази ситуация – времето, в комбинация с броя на оръжията, са ключови фактори. И третият фактор – това са санкциите – санкции, които да отрежат руския износ, паричния поток към русия и така да се спре възможността на Путин да финансира войната, каза Петро Порошенко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3442 |29.03.2023 Страните в Източна Европа искат Facebook да се бори с дезинформацията. България мълчи . 3| 3028 |29.03.2023 САЩ: Днес отбелязваме 19 години България в НАТО . 6| 3439 |28.03.2023 Росен Христов: България продължава срещите за предоговаряне на ПВУ . 6| 3736 |28.03.2023 България се въздържа при гласуването на спорния план за двигатели с вътрешно горене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads