Реклама / Ads
2| 3481 |26.01.2023 НОВИНИ

Посланикът ни в РСМ: Християн Пендиков е нападнат от омраза, очакваме присъди

.
Източник: личен архив
Няма съмнение, че Християн Пендиков е бил нападнат от омраза. Ние се движим по данните от Охрид. Засега не са ясни мотивите на престъплението, според прокуратурата в Охрид. Чакаме истинското разследване и след това решението на съда. Това заяви посланикът ни в Република Северна Македония (РСМ) Ангел Ангелов в ефира на БНТ.
 

"Наблюдава се ескалация на радикалното говорене срещу българите, особено в социалните мрежи. Опитахме да го адресираме към властите в Скопие, но няма резултат“, посочи той.

 

„Ние направихме така, че РСМ да е с реална диверсификация на газовите доставки, след това открихме нова сграда на културен информационен център, направихме голям бизнес форум, заедно се поклонихме пред паметника на Св. Климент Охридски в Охрид, но всичко това бе подтиснато от радикалното говорене“, припомни посланикът ни в Скопие.

 

„Виждам, че разговаряме, като че ли на различни езици, и това е много сериозен проблем. Ние обръщаме сериозно внимание, че има проблем, а от другата страната ни казват, че няма такъв. 30 години нашите отношения са синусоида – в момента вървим надолу, но после ще трябва да се качваме нагоре. Доверието ще трябва да се възстанови. Нашата позиция е била винаги да изграждаме добросъседските отношения и мостове. Моята задача е да се градят мостове между двете държави“, увери Ангелов.

 

По думите му, въпреки събитията от последните дни каналите за комуникация не са затворени, никой не е прекъсвал тези отношения. „Трябва да се намерят такива формули, че да видим осъдени и наказани за посегателствата срещу българи. Искаме да се покаже на обществото, че тези посегателства са наказуеми“, изтъкна дипломатът.

 

„Въпросът с нападението над Християн Пендиков за РСМ е вътрешнополитически, но е важен за евроинтеграцията на страната. За да не бъдат дискриминирани българите в РСМ, те трябва да бъдат вписани в Конституцията. Това е едно от условията, за да се стартират преговорите с ЕС“, подчерта посланик Ангелов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3209 |26.01.2023 Ковачевски призова за умерен тон. Разграничи се от инцидента с Християн Пендиков . 3| 3114 |26.01.2023 Битият в Охрид Християн Пендиков е изведен от реанимация . 0| 2905 |25.01.2023 ВМА: Подобрява се общото състояние на Християн Пендиков . 0| 3159 |24.01.2023 Евродепутатът Петър Витанов се срещна с посланика на Северна Македония в ЕС след нападението над Християн Пендиков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads