Реклама / Ads
2| 2990 |15.12.2022 НОВИНИ

Не е постигнато съгласие за деветия пакет санкции срещу Русия

.
Редица страни от ЕС не са съгласни с параметрите на 9-ия пакет от санкции срещу Русия. Техният проект е върнат за преразглеждане на ниво посланици на страните от ЕС. Това съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел при пристигането си на срещата на върха на ЕС. В същото време той подчерта, че се надява на споразумение до края на деня, съобщават световните агенции.
 

Шарл Мишел посочи, че няколко страни от ЕС не са съгласни с определени параметри от деветия санкционен пакет. Предстои той да бъде обсъден днес. Очаква се до края на деня да се стигне до споразумение.

 

По-рано стана ясно, че Полша е отказала да подкрепи пакетно споразумение за отпускане на 18 милиарда евро помощ от Европейския съюз за Украйна, както и разрешената финансова помощ за Унгария, поради опасения относно свързания план за минимална ставка на корпоративния данък.

 

Четирите досиета — подкрепата за Украйна, планът за разходите на Унгария по фонда за възстановяване след пандемия на ЕС, решението за замразяване на средства от 6.3 млрд. евро за Будапеща и данъчната реформа — бяха част от пакетно споразумение, което беше планирано за приемане от Страните членки на ЕС.

 

Първоначалният краен срок до 18ч. беше удължен до 21ч. по искане на Полша. Когато това беше пропуснато, чешкият премиер Петр Фиала, чиято страна е ротационен председател на Съвета, направи опит в единадесетия час да убеди своя полски колега Матеуш Моравецки да отстъпи.

 

Това не се получи. Очакванията са сега Моравецки да ескалира въпроса до срещата на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък, казаха дипломати, въпреки че въпросът официално не е в дневния ред.

 

Съгласно условията на пакета, ако на един от четирите елемента бъде наложено вето, както прави с минималната данъчна ставка в момента Полша, всичките четири въпроса няма да бъдат одобрени.

 

Полша блокира минималната данъчна ставка от месеци, преди изглежда да отстъпи, когато получи одобрението на своя план за възстановяване. След това беше ред на Унгария да натисне спирачките, докато не свали ветото си в понеделник. Тогава Варшава също изрази резерви в последния момент на среща на посланиците на ЕС. Полското правителство не отговори на искане за коментар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3229 |22.11.2022 Димитър Манолов: С работодателите нямаме съгласие за минималната работна заплата . 1| 2835 |22.11.2022 Без съгласие за обезщетенията за майчинство и преизчисляването на пенсиите на тристранния съвет . 0| 2935 |16.11.2022 Oсиновяване? Не и без съгласието на детето . 11| 4437 |06.11.2022 Нинова остана почудена: ”Странно” е съгласието на ПП да се срещне с ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads