Реклама / Ads
80| 13309 |27.05.2013 НОВИНИ

Повечето министри вече са ясни – ето ги

.
Пламен Орешарски
Правителството ще е ясно днес, а ще бъде гласувано утре. Професионалисти от партийните редици са най-вероятните министри в кабинета „Орешарски”, твърдят наблюдатели. Засега 100% сигурна е само д-р Таня Андреева, шеф на болница „Шейново” в София.
 
Тя ще поеме здравеопазването. Според самата нея парите за здраве били достатъчни, но се рамзпределяли неправилно и несправедливо. Първата й крячка щяла да бъде реформа в Бърза помощ.

 

Финансите ще се поумат от Петър Чобанов – икономист и доктор по финанси. Той е депятат от гражданската квота на БСП.

 

Сигурен министър е и Ангел Найденов, който ще поеме Минстерство на отбраната. Неговата половинка – Мая Манолова вече бе избрана за зам.-председател на Парламента. Така двойката прави сериозна крачка на територията на властта.

 

За министър на външните работи е номиниран евродепутатът от БСП Кристиян Вигенин.

 

Все още не е ясно дали Янаки Стоилов или Драгомир Стойнев ще поеме министерството на труда и социалната политика. Въпросът ще се реши днес по време на пленума на столетницата.

 

Министерството на регионалното развитие и благоустройство щяло да се поеме от Искра Михайлова. Тя е била зам.-министър и е кандидатура на ДПС.


Въпросителни има около поста в екологичното ведомство. Спряга се дори името на Джевдет Чакъров, който вече бе министър по време на тройната коалиция.

 

Ваня Добрева от БСП ще поеме образованието. Та вече е била заместник министър.

 

Депутатът от ДПС Камен Костадинов пък щял да поеме Министерство на транспорта и информационните технологии. Костадинов е член и на Изпълкома на Футболния съюз.

Бившата шефка на Селскостопанската академия Светла Бъчварова е главната кандидатура за поста на Мирослав Найденов в земеделското министерство. Тя имала трудната задача да изкорени корупционните практики на своя предшественик и да защити европейските субсидии за българските фермери.

 

БСП, ДПС и Атака са единодушни в твърденията с, че МВР се нуждае от сериозни реформи. В публичното пространство се завъртя името на Младен Червеняков от БСП за министър. Въпросителните обаче остават, тъй като има спорове на „Позитано” 20 дали бившият министър от кабинета „Виденов” е най-подходящ за поста и дали е в състояние да извърши толкова важните реформи в системата.

Борецът Георги Мърков, олимпийски шампион пък е спряган за министър на спорта от страна на БСП.

 

Говори се, че за министър на икономиката е предложен Петър Кънев, дългогодишен активист на БСП и специалист в областта на полиграфията.
Депутатът от БСП Петър Кънев отрече той да е номиниран за министър на икономиката.

Очаква се енергетиката да бъде отделена от мегаведомството и да има отделен министър. Кой ще е той – не е ясно, но е сигурно, че ще е от БСП, твърдят анализатори.

 

Туризма също щял да бъде изваден от министерството и да се обособи в агенция, както бе по време на тройната коалиция.


Днес се очакват преговори на БСП и ДПС с извънпарламентарни партии.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7305 |26.05.2013 Св. Джамджиева вече не е шеф на "Труд", сменя я Иван Михалев . 57| 5776 |25.05.2013 Орешарски: Министрите ми ще пораждат доверие в хората . 8| 6485 |22.05.2013 Депутати вече ще дебатират министри . 33| 5563 |21.05.2013 Стефан Данаилов: Вече не можем да отлагаме общественото лечение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads