Реклама / Ads
2| 2618 |02.11.2022 НОВИНИ

ДБ предлагат ”Пакет прозрачност” за местното самоуправление

.
Източник: БГНЕС
Будното гражданско общество винаги е било признак за развита и демократична държава, затова от „ Демократична България” и „Продължаваме Промяната” внасяме изменения в Закона за местното самоуправление. Прозрачността в работата на всички общински съвети в Република България е ключово важна. Така гражданите ще можем лесно и отблизо да виждаме работата на местните, избрани органи на власт.
 

Както бе обещано през предизборната  кампания, по инициатива на Йордан Иванов, народен представител от Пловдив, внасяме „Пакет прозрачност” за българските общини.

 

Промените предвиждат:

 

- Край на заседанията на общинските съвети „на тъмно”. Всички общински съвети в страната ще излъчват на живо заседанията си в страницата на съответната община.

 

- Прозрачност за всяко решение. Хората трябва да знаят как и дали гласуват общинските съветници, на които са дали доверието си да ги представляват. Затова всяко гласуване на всеки общински съветник ще бъде публично.

 

- Материалите за общинските сесии и дневния ред ще бъдат предварително обявявани на страницата на общината. Всеки гражданин ще може да се информира какво ще се гласува на всяка предстояща сесия на Общинския съвет. Достъпни за гражданите ще са и документите към предложенията за решения. Сега тези материали не са публични – достъп до тях имат само общинските съветници. 

 

- Въпросите към кметската администрация и получените отговори ще бъдат публични. Създаваме регистър, достъпен за гражданите по всяко време. В него ще бъдат съхранявани всички питания към кметовете на общини и техните заместници, както и дадените от тях отговори или липсата на такива.

 

- Работата на комисиите в Общинските съвети също става прозрачна. Заседанията на комисиите към Общинските съвети ще се излъчват пряко на страницата на съответната община. Кой съветник как ще гласува ще е публична информация, а гражданите ще имат достъп до документите, които се разглеждат в комисиите. Протоколите от работата на комисиите също ще се публикуват.

 

Демократична България ще търси и подкрепата на други парламентарни групи за подкрепа на внесените изменения в Закона за местното самоуправление, съобщават от пресцентъра на ДСБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2838 |31.10.2022 ГЕРБ предлагат компенсация от 1 лв. на литър за бензина и дизела . 0| 2722 |31.10.2022 Обединените арабски емирства и ”ОПЕК +” ще продължат да предлагат петрол . 10| 2991 |17.10.2022 ГЕРБ предлагат Желязков за председател на НС, имал повече качества от Минчев . 2| 3306 |14.10.2022 Весела Лечева: В спортния тотализатор има опити да се присвояват средства. В БСП се предлагат притоплени манджи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads