Реклама / Ads
13| 3161 |03.02.2021 НОВИНИ

ДБ предложи на ЦИК конкретни правила за независим одит на изборните машини

.
"Демократична България" предложи на Централната избирателна комисия конкретни решения и ред за извършване на независим одит на машините, с които ще се гласува на 4 април, и за предоставяне на достъп до данните от флаш паметите им в изборната нощ.
 

Исканията за независим одит и за проверка след края на гласуването на машинночетимите данни от флашките на устройствата, а не само на хартиена разпечатка, не са нови. Още от миналата година "Демократична България" настоява за това, а в първите дни на 2021 г. внесе в ЦИК и официално искане.

 

"Смятаме, че предоставянето на такъв инструмент ще повиши доверието в
изборния процес", казват сега от обединението.

 

Миналия месец бе публикувана методика, по която Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт по стандартизация (БИС) ще удостоверят съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс и с техническата спецификация. Удостоверяването на съответствието на машините обаче е само част от задачата по гарантиране на прозрачността и сигурността на процеса.

 

Не по-малко важна е цялостната оценка на качеството и сигурността на машини, в т.ч. техния софтуер и хардуер, а за целта се минава и през проверка за непредвидени проблеми, които не са изрично включени в техническата спецификация.

 

Затова "Демократична България" днес предложи на ЦИК конкретен ред, по който работата на отговорните институции да бъде допълнена от външни експерти, в т.ч. представители на партиите и коалициите, участващи в изборите.

 

Във връзка с обработването на резултатите от машинния вот "Демократична България" предлага информацията от флаш паметите им да бъде публикувана в реално време, след обработка в районните избирателни комисии, и да включва оригиналните данни, включително данни за електронен подпис, криптографски хешове и др. "Това ще позволи всеки, а не само изборната администрация, да се увери в автентичността на данните от машините и да ги отнесе към данните в съответните секционни протоколи", се казва в писмото до ЦИК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3431 |27.01.2021 Доц. Кючуков: ЦИК е съставен от юристи, как ще създаде здравни правила на изборите? . 9| 3405 |24.01.2021 Корнелия Нинова: Водим позитивна кампания с конкретни предложения и грижа за хората . 2| 3148 |20.01.2021 Промените в изборните правила влизат в Народното събрание . 19| 3320 |11.01.2021 ДБ предложи помени в Изборния кодекс за да може броенето на бюлетини да е онлайн

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads