Реклама / Ads
0| 3877 |06.09.2016 НОВИНИ

Предложиха отпадането на американските визи за българи в ЕП

.
Социалистите в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП одобряват предложението на Илияна Йотова за дискусия в Европейския парламент за отпадането на американските и канадските визи за европейски граждани от няколко държави членки, включително и България.
 
Тя настоява за задаване на устен въпрос към ЕК с дебат в пленарна зала. „Искам дискусията да приключи с гласуване на резолюция на ЕП. Не мисля, че ЕК ще продължи да пренебрегва решаването на този въпрос след такъв силен сигнал от Парламента“, каза българският евродепутат, която е зам.-председател на парламентарната комисия.

Въпросът вече бе разглеждан на ниво парламентарна комисия, където ЕК бе канена да обясни защо все още не се прилага т.нар. "механизъм за реципрочност", т.е. в отговор от своя страна ЕС отново да въведе визи за американци и канадци. "В резултат ЕК се задоволява само да констатира, че няма особен напредък и това е всичко", коментира Илияна Йотова. Тя бе подкрепена от своите колеги социалисти, които смятат, че европейските граждани без изключение трябва да бъдат равнопоставени. „Безвизово пътуване за всички европейци - това трябва да е нашата политическа цел“, каза Ана Гомеш от Португалия, а испанецът Хуан Фернандо Лопез Агилар каза, че е срамна липсата на политическа воля от страна на Европейската комисия.

Евродепутатите социалисти от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи обсъдиха и идеята за нов общоевропейски механизъм за демокрация, върховенство на закона и основни права, което трябва да бъде предложено от ЕК до септември 2017 г. „Това е от особен интерес за нашата страна, защото ще бъде възможност да бъде премахнат сега действащия дискриминационен Механизъм за проверка и сътрудничество“, коментира Илияна Йотова. Според нея, корупцията и организираната престъпност не са „запазена марка“ на България и Румъния. „Сега действащият подход се прилага само към нашите две страни, а това е дискриминация. Категорично не съм съгласна да бъдем сочени с пръст. Корупцията не е нито български, нито румънски, а общоевропейски проблем. Затова решението трябва да е общоевропейско“, каза Илияна Йотова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4387 |01.09.2016 Американските самолети за охрана на небето ни вече са тук . 2| 4559 |22.06.2016 М. Димитров: Горанов спъва отпадането на ДДС за дарени храни . 4| 4867 |25.05.2016 НЕК се е изплатила към американските централи . 11| 7966 |28.04.2016 С нови 1,3 млрд заеми спасяваме американските централи
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads