Реклама / Ads
22| 3249 |02.02.2023 НОВИНИ

Председателят на ЕК иска санкции срещу Русия и международен център за разследване на престъпленията в Украйна

.
Урсула фон дер Лайен
”Необходими са нов пакет от санкции срещу Русия и създаване на нов международен център в Хага за разследване на престъпленията в Украйна” -това обяви в Киев председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя пристигна в украинската столица заедно с повечето от еврокомисарите.
 

На пресконференция, след като разговаря в Киев с украинския президент Володимир Зеленски, Урсула фон дер Лайен съобщи за готвените от Брюксел санкции: "Днес Русия плаща висока цена, тъй като нашите санкции подкопават нейната икономика. Връщат я назад с едно поколение. Ценовият таван на суровия петрол вече струва на Русия около 160 милиона евро на ден и ние ще продължим да увеличаваме натиска още повече. С нашите партньори от Г-7 ще въведем допълнителен таван на цените на руските петролни продукти. До 24-ти февруари, точно една година след началото на инвазията, ще се стремим да въведем десетия пакет от санкции". 

 

Междувременно Европейският съвет даде "зелена светлина" за новата военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона евро. Ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, обяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който по-рано заяви, че страните членки на ЕС планират да обучат не 15 000, както бе обявено по-рано, а 30 000 украински военнослужещи.

Ден преди високопоставената визита от Брюксел Володимир Зеленски декларира намерение да продължи с антикорупционните мерки, за да покаже, че страната му върви към изпълнение на критериите за еврочленство въпреки войната.


Украинските власти съобщиха за обиски в редица имоти в рамките на разследване на схема за присвояване на големи партиди петролни продукти и укриване на данъци. Според украински медии един от претърсените имоти е бил на лишения от украинско гражданство бизнесмен и някогашен съюзник на Зеленски Игор Коломойски, който попадна под ударите и на американски санкции.

 

Зеленски посочи още, че Русия прегрупира войските си и се готви да отмъсти не само на Украйна, но и на свободна Европа и свободния свят. А ситуацията на фронта в Донбас става все по-тежка за украинските сили. Руски ракетен удар в град Краматорск разруши жилищна сграда и нанесе щети на други девет постройки. Убити са трима души, ранени са 18.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3179 |02.02.2023 Даниел Лорер обобщи работата на 48-ия парламент с фразата: ”Може, когато иска” . 4| 3019 |02.02.2023 ЕС планира нов пакет от санкции срещу Русия . 1| 3183 |02.02.2023 Проф. Николай Овчаров: Северна Македония не иска да влиза в ЕС, там виждаме проводници на руско влияние . 2| 3280 |02.02.2023 Крум Зарков: В последния месец натисках като министър и ще продължа да натискам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads