Реклама / Ads
7| 3677 |23.11.2021 НОВИНИ

Из преговорите за кабинет: До края на годината може да се състави правителство

.
Източник: БГНЕС
Правителство до края на годината може да има - оптимистичната прогноза е на съпредседателя на ”Продължаваме промяната” Кирил Петков, предава БНТ. Преговорите за бъдещ кабинет започнаха днес сутринта между експертите на ”Продължаваме промяната, БСП”, ”Има такъв народ” и ”Демократична България”.
 

Консултациите започнаха с минута мълчание в памет на загиналите при инцидента на магистрала Струма. Първите теми за обсъждане бяха енергетика, икономика, правосъдие и транспорт.

 

Разговори по политики и обедниение около общи идеи и цели - с тази нагласа тръгнаха преговорите за съставяне на кабинет.

 

"Оптимист съм със сигурност, че трябва да имаме правителство до края на годината. А за бюджета наистина ще се опитаме да действаме с максимално бърза скорост, но осъзнаваме много добре, че бюджетът, както е заложен, дори сега не е толкова страшно примерно през януари да бъде 1/12 от предишната година", каза Кирил Петков.


Естествено, че трябва да положим всички усилия да бъде до края на годината, коментира и Любомир Каримански от ИТН.

 

"Най-малкото, трябва да съставим мнозинство за приемане на бюджета за следващата година. И да положим усилия да има редовно правителство", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.


"Очакваме разбирателство с колегите по всички основни приоритети и, да, бих оценил като високи шансовете за съставяне на правителство с участието на "Демократична България", каза Атанас Славов.

 

От "Продължаваме промяната" настояват България да има собствени енергийни източници, които да осигуряват и поносима цена на потребителите.

 

"Ние ще изградим ядрена мощност. Поне това е нашето мнение, че това трябва да се случи", коментира Асен Василев.


За съжаление българската енергетика е тежко затънала в корупция, коментира Мартин Димитров от ДБ.

 

Преговарящите в сектор "Икономика" се обединиха около идеята ресорното ведомство да бъде и на иновациите. На тема правосъдие експертите обсъдиха ефективността, прозрачността и независимостта на съда.

 

Това ще стане чрез реформа на ВСС, реформа в прокуратурата, така че тя да стане ефективна, прозрачна, заяви Надежда Йорданова от ДБ.

 

"Ние се убедихме лично, че съдебната система е дебалансирана и не функционира добре особено във фигурата на главния прокурор", каза Радостин Василев от ИТН.

 

"И мисля тука всички ще се съгласим - необходимостта главният прокурор Гешев да даде оставка или да бъде отстранен", допълни Атанас Славов от ДБ.

 

В сектор транспорт експертите обсъдиха необходимостта от нов закон за движение по пътищата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2973 |23.11.2021 Радев дава време на партиите. До края на седмицата казва кога ще свика НС . 5| 3292 |23.11.2021 Гледайте на живо преговорите по тема ”Правосъдие” . 16| 3779 |23.11.2021 Асен Василев на преговорите: България не може да остане без ядрена мощност . 9| 9238 |22.11.2021 Вижте размера на пенсиите в края на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads