Реклама / Ads
12| 3449 |18.03.2023 НОВИНИ

Премиерът Донев отрече опасенията на финансовия министър за фалит, но похвали Велкова

.
Гълъб Донев
Състоянието на финансите на държавата е стабилно. Няма опасност за валутния борд, няма опасност за курса лев-евро, няма опасност доходите и пенсиите да не се изплащат. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев.
 

„Няма опасност да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно. Повишаваме събираемостта, която за януари и февруари е с над милиард и 300 от тази на редовното правителство”, добави той.

 

Относно доклада на Финансовото министерство, министър-председателят каза: „Това е един нормален доклад, който следва бюджетната процедура всяка година. В него няма нищо притеснително”, уточни Донев пред Нова телевизия.

 

„Фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. В доклада никъде не се споменава такова нещо. Точно обратното - финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство”, подчерта премиерът.

 

Във връзка с призивите за оставка на финансовия министър Росица Велкова, Донев обясни, че това не е въпрос, който стои на дневен ред. „Тя е един професионалист, компетентен, който много добре води финансите на държавата”, е мнението му.

 

С предложените от служебното правителство мерки, премиерът прогнозира, че в бюджета ще влязат около 6 млрд., които да покрият свръхдефицита, получен от „погрешните политики, приети от партиите в 47-ото и 48-ото Народно събрание”.

 

По думите на Донев след предприетите мерки от служебното правителство, диалогът, започнат с всички участници в процеса, е довел до тенденция да има трайни промоции на хранителните стоки от първа необходимост.

 

„В момента акциите и промоциите са на много повече продукти в магазините. Преди, ако имахме 4-5 продукта на промоция, сега те са 7-10, с намалени цени около 25-28%. Има и постепенно намаление

 

Упрекът на БНБ не е към Министерството на финансите, към служебното правителство, а към медийното отразяване на този доклад.

 

Допълни, че политиците са в предизборна кампания и е нормално определени политически сили да искат да заличат определени пасиви и да натрупат активи на гърба на служебното правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3139 |17.03.2023 Захарова скастри Донев. Не казал ”долу ръцете” от МОЧА . 1| 2906 |14.03.2023 Съдът остави в ареста внучката на Виолета Донева . 3| 4992 |14.03.2023 ”Движение за култура” в писмо до Радев, Донев и Тодоров: Изискваме Закон за сценичните изкуства в България . 2| 3009 |13.03.2023 Донев: Няма война на хранителните вериги, има изсветляване на нелоялни търговски практики

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads