Реклама / Ads
7| 6930 |29.07.2021 НОВИНИ

Премиерът Стефан Янев: Финансовата картина в страната е меко казано притеснителна

.
Стефан Янев Източник: БГНЕС
Картината по отношение на държавните финанси през май месец беше меко казано притеснителна. Държавният бюджет за 2021 година е бил изразходван още в първите 4 месеца на годината. Поради това и че преходното правителство не е направило актуализация на бюджета – възможностите за допълнителни разходи бяха почти изчерпани. Това заяви служебният министър-председател ген. Стефан Янев по време на изслушването си в парламента за състоянието на държавата.
 

„Въпросите, свързани с финансовото и икономическото състояние на страната, са едни от най-важните. На базата на икономиката, на базата на състоянието на бизнеса, зависи и събираемостта и държавата с какви пари разполага и каква част от тези пари може да заделя за социални програми“, обясни той.

 

„Министърът на финансите направи преглед на състоянието на държавата – приходи и разходи и необходимост от актуализиране на държавния бюджет – установено е несистемно събиране на данъчни постъпления, премахнат е последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата. Картината, която е заварил, е била меко казано притеснителна“, обяви служебният министър-председател.

 

Проверката на служебното правителство е установила още, че голяма част от възможностите за преструктуриране на държавния бюджет са били изразходвани в първите четири месеца от годината за мерките 60/40 и допълнителните 50 лв. за пенсиите, заложени в държавния бюджет още в края на месец април и май.

 

„За да се преодолеят тези проблеми и да продължим мерките за подпомагане на бизнеса и социалните плащания през летните месеци беше направено преструктуриране на бюджета. За да не се оставя страната в подобна ситуация в бъдеще, служебното правителство подготви проекти за изменение и допълнение на държавния бюджет за 2021 г., както и на НСИ и НЗОК, които бяха одобрени от социалните партньори в Националния съвет за двустранно сътрудничество и днес следобед Министерският съвет ще ги разгледа на извънредно заседание“, каза Янев.

 

По отношение на приходните агенции служебният премиер обясни, че е направен анализ на дейността на НАП, който е показал, че фирмите, които са получени публични средства от обществени поръчки и плащания по програми на държавата са с установена доста силна концентрация на публичните средства, като само през 2020 г. държавата е платила на частни фирми 15,8 млрд. лева, от които 3,4 млрд. лева са платени само на 7 фирми. Започната проверка на тези фирми и техните подизпълнители.

 

Янев припомни и че голям държавен ресурс е изразходен и за т. нар. „инхаус“ поръчки, като рекордьор в това отношение е Агенция „Пътна инфраструктура“, която е възложила дейности за 2,4 млрд. лева на 55 частни компании и 3,4 млрд. лева на дружество „Автомагистрали“, без то да има необходимия капацитет да извършва тези дейности. В последствие те са възлагани на подизпълнители по непрозрачен начин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3222 |28.07.2021 Стефан Янев: Време е от политическо говорене да се премине към политическо действие . 0| 3050 |22.07.2021 Янев: Надявам се, че приоритетите в Плана ще бъдат продължени от следващото правителство . 9| 8513 |21.07.2021 Вицепремиерът на РСМ Димитров: Ако цената за членство в ЕС е отказ от македонския език, така да бъде . 3| 2948 |21.07.2021 Стефан Янев: Силно се надявам в обозрим срок да бъде сформиран работещ кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads