Реклама / Ads
2| 6309 |29.11.2014 НОВИНИ

Прецедент: Осъдиха адвокат за пледоария

.
съд за адвокат
Невероятно, но факт - адвокат бе осъден заради пледоарията си в съда. С думите, произнесени в защита на негов клиент, Венцеслав Точков оклеветил противника по делото, реши Русенският окръжен съд. Затова адвокатът трябва да плати 1500 лева глоба, 2000 лева обезщетение, както и 781 лв. разноски по процеса.
 
Решението е окончателно и е прецедент в практиката.От Висшия адвокатски съвет, председателстван от Ралица Негенцова, реагираха остро с декларация. И обявиха, че присъдата грубо нарушава конституцията и е в разрез с практиката на Евросъда по човешките права в Страсбург. „Начинът, по който защитникът се изказва, е въпрос на представяне на неговата теза и по никакъв начин не може да представлява престъпление чрез слово. Присъдата е удар не само срещу адвокатурата, но и срещу принципа за справедлив съдебен процес“, се казва в декларацията. Председателят на Съюза на съдиите Борислав Белазелков не знаеше за случая. „Ще коментирам, след като се запозная с фактите“, заяви той пред „Преса“.

До абсурдната присъда се стига покрай спор за имотна сделка между двама жители на Севлиево, прераснал във вражда. В крайна сметка купувачът на имота в рамките на 3 години завел 5 частни наказателни дела срещу купувача (за обида и клевета). Драмата се разиграла по едно от тях, по което Венцеслав Точков е определен за служебен защитник на купувача - мъжът бил глух и наближавал 80 г. И на 3 октомври 2013 г. пред Окръжния съд в Русе (казусът стигнал там след масов отвод на магистратите от Севлиево по делото) в пледоарията си адвокатът заявил: „Подзащитният ми е близо 80-годишен пенсионер, страдащ от тежка форма на диабет и с психични проблеми. Тежкото му здравословно и емоционално състояние е причинено основно от психически тормоз, нанесен му през годините от частния тъжител.“ Думите се оказали фатални - въпросният тъжител се засегнал и завел дело за клевета и срещу защитника Точков.

На първа инстанция обаче съдът оправдава адвоката, защото си е вършил работата и с нищо не е засегнал честта на противника. Но Свилен Сирманов, Петър Балков и Трифон Славков от Русенския окръжен съд са приели друго. В пледоарията си Венцеслав Точков без доказателства директно обвинил противника за тежкото състояние на клиента си, което е клевета, отсъждат те. Но понеже защитникът е с чисто минало, присъдата му е заменена с административна глоба.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6063 |27.11.2014 Служебни защитници настояват за нов Закон за адвокатурата . 17| 7040 |24.11.2014 Адвокат Менков: КТБ е била в добро състояние, не е трябвало да я затварят . 4| 5758 |21.11.2014 Адвокатът на Златанов: След тефтера да не изчезне и той! . 3| 4623 |18.11.2014 Адвокат: Затворът е школа за нови престъпления

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads