Реклама / Ads
1| 4783 |26.11.2018 НОВИНИ

През протока вече преминават кораби, ”Бердянск”, ”Никопол” и ”Яни Капу” са в Керч

.
През Керченския проток вече се движат кораби. Движението бе временно преустановено след инцидента от вчера, довел до ескалация на напрежението между Украйна и Русия.
 

Руски сайтове припомнят, че "според данни на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) трите кораба на украинските военноморски сили, нарушилите вчера сутринта руската държавна граница, а именно корабите "Бердянск", "Никопол" и "Яни Капу", вчера вечерта са осъществили пореден опит за незаконни действия в пределите на териториалните води на Руската федерация".

 

Кораби и катери на пограничните служби на ФСС и на Черноморския флот са поискали от украинските кораби незабавно да спрат, но те не са реагирали на исканията и според данните на ФСС са извършили "опасно маневриране". С цел спиране на украинските кораби е било използвано оръжие и те са били задържани в руски териториални води, подчертава ТАСС. От руските власти е образувано наказателно производство за незаконно преминаване през държавната граница на Русия.

 

Трите украински военни кораба, задържани от Русия в Керченския проток, се намират в пристанището Керч.

 

В близост до плавателните съдове могат да бъдат забелязани хора във военни униформи. По самите кораби няма видими щети, твърди очевидецът.

 

Турция изрази днес безпокойство от инцидента. "Като страна, която споделя черноморското крайбрежие, ние подчертаваме, че преминаването през Керченския проток не бива да бъде блокирано", заяви външното министерство в Анкара. Ведомството призовава страните да избягват по-нататъшни стъпки, които застрашават стабилността и мира в региона.

 

Полското външно министерство обвини Русия, че с агресивните си действия срещу украинските бойни кораби нарушава международните норми. С пълна сила заклеймяваме агресивното поведение на Русия и приканваме ръководството й да спазва международното право", се казва в изявлението на ведомството.

 

Китайското външно министерство също призова Киев и Москва да не допускат ескалация на напрежението в Черно море и да разрешат разногласията си чрез диалог, допълва ТАСС.

 

Председателят на комисията по външна политика към горната камара на руския парламент Константин Косачов заяви днес, че "цялата тази провокация в Азовско море" е била замислена, за да може Киев да обяви военно положение. Според руския сенатор това няма да се отрази на двустранните отношения, които и без това са много лоши.

 

Днес в Брюксел извънредно ще заседава комисията „НАТО-Украйна“ на ниво посланици, съобщиха от Северноатлантическия пакт. Заседанието е свикано от генералния секретар Йенс Столтенберг по искане на украинския преидент Петро Порошенко.



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 17299 |26.11.2018 М. Христов: За 3 нощувки германският президент подаде оставка, а Горанов... . 0| 3676 |25.11.2018 Цял ден облаци, довечера ще завали дъжд . 15| 5485 |24.11.2018 Цветанов захапа президента и наплю БСП пред актива в Поморие . 20| 4842 |23.11.2018 Цветан Цветанов: Президентът го е страх да дойде в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads