Реклама / Ads
16| 5039 |28.04.2013 НОВИНИ

Президентът: Договор за добросъседство с Македония трябва да има

.
Росен Плевнелиев
Ние се учудваме от позицията на македонската страна, изразена в лицето на техния министър на външните работи, който заяви, че нямало нужда от такъв договор, каза Плевнелиев.
 

Договор за добросъседство с Македония трябва да има, ще има, той ще бъде базиран на декларацията от 1999 г. и ние сме убедени, че това е добрият европейски подход, каза още президентът и припомни, че България винаги е помагала на Македония. Помощта е двустранен механизъм. Нека да си го кажем в прав текст: Кой друг е помагал повече от първия ден? Европейската перспектива - да. Когато има проблеми, каквито и да са – да, винаги, плътно до тях. Но има два проблема, които към момента не са решени и България, чрез един много прагматичен подход няма да допусне да се създадат предпоставки тези прекрасни отношения между хората, това минало, което ни е свързвало в толкова много години, да бъдат поставени на карта, каза Плевнелиев.

Ние имахме декларация за добросъседство. Искаме тази декларация за добросъседство да бъде обърната в договор за добросъседство, което е най-елементарното нещо, което може да бъде направено, каза още Плевнелиев. Ние се учудваме от позицията на македонската страна, изразена в лицето на техния министър на външните работи, който заяви, че нямало нужда от такъв договор. Ние казваме, че има нужда от такъв договор. Договор за добросъседство трябва да има, ще има, той ще бъде базиран на тази декларация и ние сме убедени, че това е добрият европейски подход, обясни Плевнелиев.

Служебното правителство моментално ще пренапише правилата в МВР, ако прокуратурата посочи къде са пропуските. Изпълнителната власт ще реагира веднага, но веднага след това идва ангажиментът на законодателната власт, каза още Плевнелиев.

Решаването на проблема със СРС, подслушвания и компромати е в трите власти. Хубаво е, че прокуратурата е активна; това е в интерес на нацията и държавността. Междувременно решението е в ръцете на изпълнителната власт, независимо дали е МВР или ДАНС, ако се установят нередности, ако има нерегламентирано подслушване. 20 години нацията е заливана от скандал след скандал, и това всичко става предизборно. Изпълнителната власт да си настрои правилата, независимо дали е ДАНС, МВР и когото трябва, смята президентът по актуалната тема. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6121 |12.04.2013 Вижте разсекретените договори в енергетиката . 12| 4952 |06.04.2013 Вицепрезидентът: Законни или не, СРС-тата подкопават доверието . 9| 5121 |12.03.2013 Президентът: Три дами ще бъдат вицепремиери на премиера М. Райков . 8| 4883 |12.03.2013 Прокуратурата ще проверява договорите за ток на "Марица Изток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads