Реклама / Ads
15| 3568 |07.04.2021 НОВИНИ

Президентът: Промените в Конституцията не трябва да стават залог за нечие политическо оцеляване

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване. Това се казва в позиция на президента Румен Радев, изпратена до bTV, във връзка с призива на министър-председателят в оставка Бойко Борисов да се свика Велико народно събрание.
 

Държавният глава подчертава, че ще свика НС в срок, но на дневен ред пред обществото стоял въпросът дали парламентарно представените партии могат да сформират правителство след съответната конституционна процедура. Ако това не стане, Народното събрание ще бъде разпуснато.

 

„Без действащ парламент е немислимо да се осъществяват конституционни промени. Президентът неведнъж е заявявал, че се отнася напълно отговорно към правомощието си да предложи промени в Конституцията, но е подчертавал, че това е изключително важен въпрос и промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване“, се казва в позицията на президента.

 

По-рано днес Бойко Борисов заяви: „Ако няма решение, новите избори не са решение. Всички говорихте за ВНС, за мажоритарни избори - събира се НС и гласуваме свикване за ВНС. Нека президентът Радев - неговият проект за Конституция, не нашият, да внесе, да реши. Свикваме Велико народно събрание и решаваме всички проблеми. Защото там половината са мажоритарни гласове и почваме на чисто. Това са варианти, които политиците трябва да разгледат, а не чрез протести.“

 

Искането за свикване на Велико народно събрание трябва да бъде внесено от поне 121 депутати. В срок от 2 до 5 месеца то се разглежда от действащите депутати и се подкрепя с две трети мнозинство или поне точно 160 гласа „за“.

 

В момента обаче няма действащо Народно събрание, а тече процедура по формиране на кабинет, която може да продължи 3 седмици от връчване на първия мандат.

 

„Тези срокове са несъвместими със сроковете за свикване на Велико народно събрание. Не може просто да се свика Велико народно събрание да му се връчи празен чек! Ето защо Конституцията е предвидила, че Великото народно събрание не може да бъде просто инструмент за излизане от неудобна политическа ситуация“, категорична е Симона Велева, доктор по конституционно право.

 

Ако не се формира кабинет ще се премине към нови избори. „Разговорът не е разговор дали е необходимо да се свика Велико народно събрание, а разговорът е да започне работа 45-ото Народно събрание. Дебатът не трябва да се води чрез медии, дебатът трябва да се води в пленарна зала и всички партии да са седнали и всяка политическа партия и респективно парламентарната ѝ група да изрази своето мнение“, подчертава доц. Наталия Киселова пред bTV.

 

За първи път Борисов предложи свикване на Велико народно събрание и „рестарт на системата“ чрез промени в Конституцията в края на миналото лято. До това не се стигна, след като управляващите не събраха подкрепа в парламента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3284 |07.04.2021 Президентът: Отдавна се говори, че здравната ни система се нуждае от лечение . 5| 3196 |16.03.2021 Онлайн работата на депутати не била в разрез с Конституцията, смята Съдът . 0| 3069 |02.03.2021 Вицепрезидентът: Прави се всичко президентът да не разговаря с хората . 1| 2962 |19.02.2021 Вицепрезидентът: 148 години по-късно заветът на Левски не е изпълнен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads