Реклама / Ads
0| 4393 |10.11.2016 НОВИНИ

И приемната грижа у нас се превърна в търговия

.
Деца за продан! Колко се плаща, за да станеш приемен родител? И така приемната грижа за деца от домове става бизнес? Разкритията са от най-бедния район у нас - северозападният. В Северозападна България е тихо. Хората са дефицит, работа няма, от надеждата също не е останало много. В село Крива бара, Монтанско, обаче намерили изход от кризата: приемната грижа.
 

Принципът е прост. Караш курс за приемен родител и ако имаш късмет държавата настанява в дома ти дете в риск. Грижиш се за него и получаваш заплата. Поне 600 лева – цяло състояние в най-бедния край на българия. Шансът за дете и постоянен доход, зависи от Иванка Каменова - доскоро шеф на отдел за закрила на детето, сега – социален работник:

 

Интерес към децата обаче си има цена. Будинка я плаща преди три години. Приемен родител е и чака за дете. Тогава се среща с иванка каменова.

„Тя казва, че домовете не си дават децата, защото като ги закриват, все едно няма откъде да се препитават институциите. Тя все едно си ти казва – тя ще ми прави услуга, но и аз трябва да й направя услуга. Услуга за услуга. Трябва да й дадем каквото й е необходимо, за да ми помогне. 300 лева ми е поискала. Дадох й ги, нямах друг шанс, нямах друг избор”, разказва пред НТ приемният родител Будинка Ангелова.

 

И така първото момиче попада в дома й. Билогичната майка на детето обаче решава да си го върне. И Будинка остава сама. Скоро социалната служителка й предлага друго момиче. Дни по-късно по същия начин получава шанс и за трето.


Иванка Каменова живее в Крива бара. Там настанява 14 деца и превръща малкото населено място в своеобразен рекордьор. В нито едно друго село от областта няма толкова настанени деца. Няма толкова деца и в целите общини Берковица, Бойчиновци, Вълчедръм, Вършец, Георги Дамяново, Медковец, Чипровци и Якимово. Повече са децата единствено в градовете Лом и Монтана. Населението там обаче е с няколко десетки хиляди отгоре. Приемните родители в Крива бара също са в пъти повече от средното за областта. Не смеят да говорят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5719 |19.10.2016 Само във Фрог: МВР превърна старците в бандити, за да си помпа статистиката . 7| 10618 |13.10.2016 Стоян Мирчев: България се превърна в шута на Европа . 0| 4431 |29.09.2016 Грижа за кожата след лятото със захарните ексфолианти на REFAN . 2| 4926 |03.06.2016 Психиатър: Над 300 души живеят в болници, близките им отказват да се грижат за тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads