Реклама / Ads
3| 4624 |20.05.2010 НОВИНИ

ПРО предлага ефективна защита

.
Расмусен се надява на подкрепата на Русия в ПРО
Противоракетната отбрана е евтина и ефикасна система за защита не само на Въоръжените сили на страните-членки от НАТО, но и на тяхното население, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.
 

Той пристигна на кратко посещение в България и се срещна с президента Георги Първанов, премиера Бойко Борисов, министрите на отбраната и външните работи Аню Ангелов и Николай Младенов. Андерс Фог Расмусен обсъди с тях ситуацията в Афганистан и българския принос в операцията на алианса там, новата концепция на НАТО и идеята за ПРО, както и интеграцията на страните от Западните Балкани в евроатлантическите структури.

Реалният въпрос пред нас не е можем ли да си позволим ПРО, а може ли да не си позволим една система, която да осигури безопасността, отбраната, защитата на 900 милиона души.

Това каза генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен на заключителна пресконференция, която даде заедно с държавния глава Георги Първанов.

Расмусен обясни, че може да бъде разработена една ефективна ПРО на НАТО като бъдат обвързани европейските и американската противоракетни системи.

Цената според него на това стиковане ще е скромна - по-малко от 200 милиона евро, разхвърляни за 10 години между 28 съюзни държави.

Расмусен специално подчерта, че много би желал да види сътрудничество с Русия по разработването на системата за противоракетна отбрана на НАТО.

Генералният секретар на НАТО изрази надежда, че на предстоящата среща на страните-членки в Лисабон през ноември идеята за противоракетен щит ще бъде одобрена. Неговото изграждане има за цел не само да защитава въоръжените сили на страните от НАТО, но и населението на държавите-членки. “Изправени сме пред една реална заплаха от ракети. САЩ вече разполагат с ПРО, някои европейски страни също. Нашата амбиция трябва да бъде не само да отбраняваме нашите сили, но и населението. Ние можем да постигнем това, като обвържем европейската и американска ПРО и разработим една ефективна система“, категоричен е генералният секретар на Алианса.

Андерс Фог Расмусен високо оцени новия подход на администрацията на американския президент Барак Обама в областта на ПРО и намерението тази инициатива от чисто американска, да стане обща за всички страни от алианса.

“Още от самото начало сме заявили, че, ако противоракетната отбрана е отбрана и доктрина на НАТО ние участваме”, заяви премиерът Бойко Борисов. Не си представям, ако цяла Европа участва в ПРО, ние да кажем “не“. “В новата стратегия на НАТО това е отбрана, която касае не само армиите, а цялото население на Европа – близо 900 милиона. Това е една отбрана, в която всички ще участват в нея. Отбрана, която цели да привлече и Русия в ПРО. Именно по този начин ще бъде демонстрирано, че НАТО действително е организация, която брани обикновения човек във всички европейски държави“, смята българският премиер.

От своя страна, президентът Георги Първанов подчерта, че не са водени разговори дали на българска територия ще бъдат разположени елементи на ПРО, защото още не се знае как тя ще изглежда. Неговите думи бяха потвърдени от Расмусен, който заяви, че засега не е взето решение за разполагането на такива елементи, защото в НАТО все още не е взето решение за изграждането на системата за ПРО. Расмусен отбеляза, че след като бъде взето такова решение, ако то въобще бъде взето, предстои обсъждането на техническите детайли, след което ще се взема решение къде точно да се разполагат елементите на ПРО.

Генералният секретар на НАТО благодари за участието на България в мисиите на НАТО и преди всичко в тази в Афганистан. “България е доказала много силната ангажираност и е допринесла значително за операцията в Афганистан“, Расмусен, който смята, че България може да допринесе с инструктори, които да обучават афганистанските артилеристи и екипи за поддръжка на ВВС.

“Ще останем в Афганистан, докато си свършим работата. Но това не може да бъде вечно. За тази цел трябва да обучим повече афганистански военни и полицейски части. Призовавам всички наши съюзници да допринесат за мисията ни там“, каза Андерс Фог Расмусен.

Генералният секретар изрази надежда, че всички държави на Западните Балкани ще станат членове на евроатлантическото пространство и България със своята експертиза може да помогне за това и даже да се превърне в ключова страна в този процес. “Сбъднатата ми мечта ще бъде да видя всички балкански държави интегрирани в НАТО и ЕС“, подчерта той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4710 |18.05.2010 Европейски доходи и европейска сигурност, предлагат от СДС . 9| 5513 |03.05.2010 2 г. ефективна присъда за смъртта на Кембъла . 0| 5857 |19.04.2010 Предлагат 2 варианта за развитието на комплекса "Слънчев бряг" . 13| 5021 |25.03.2010 Станишев: Докладът срещу мен е най-добрата ми защита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads