Реклама / Ads
2| 4949 |21.09.2010 НОВИНИ

Проф. Чирков: Хаос и беднотия морят здравната система

.
Не помня по-голяма нищета в здравеопазването. Накратко: положението е катастрофално. В здравната ни система цари пълен хаос и беднотия. Това споделя относно здравеопазването у нас проф. Александър Чирков пред в. „Труд".
 

Според него българската болници трябва да изглежда като кардиологичната „Св. Екатерина". „Не защото съм я създал, не и заради изказването на президента Първанов, че е модел за съвременно здравно заведение. А защото като влезе в нея един страдащ пациент, той заслужава особено внимание и грижи", уточнява той.

Проф. Чирков смята, че до катастрофалното състояние в българските болници се е стигнало заради допуснати големи грешки. „Не беше изградена една съвременна система на здравеопазването. Може и да е била архаична формата по времето на Тодор Живков, но все пак беше създадена някаква система. И тя функционираше. Просто трябваше да си остане същата и само да се усъвършенства. А ние какво? Превърнахме болниците в комерсиални структури, които само търсят печалба. Без да предлагат медицинско обслужване на най-високо професионално и хуманно ниво", убеден е той.
Професорът вини правителствата за грешната схема на здравната ни система. „Правителствата са виновни, защото не изградиха нормална структура на системата. Вижте какво сториха с университетските болници! Ами превърнаха ги в търговски дружества. Такова безумие няма никъде по света - ето една голяма грешка!", категоричен е той.

Професор Чирков смята, че след изграждането на здравната каса е трябвало да се създадат и други застрахователни дружества, които допълнително да осигуряват пациентите. „И парите от вноските на данъкоплатците да отиват в тях, в здравната каса, а не в бюджета на държавата", добавя хирургът. Професор Чирков подкрепя лекарските протести. „Подкрепям ги, но не и хвърлената бутилка по някого (на събора на БЛС в петък, б.а.). Иначе задължително трябва да сме критични. Защото колкото повече поощряваме грешките в здравната ни система, толкова по-бързо ще се провали това правителство", коментира той. Попитан дали е приятел с премиера Бойко Борисов, хирургът отговаря: „Самият Бойко Борисов каза, че нямал приятели и затова аз не мога да се числя като такъв".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5242 |15.09.2010 Задигнаха мемоарите на проф. Вучков от колата на М. Цветков . 5| 6324 |06.09.2010 Проф. Марков: 125 г. след Съединението българите пропускат националното помирение . 13| 5079 |06.08.2010 Проф. Борисова: Системата ни е болна, трябва ни лечение . 68| 9225 |04.08.2010 Проф. Юлиан Вучков: Иван Костов е най-добрият ни политик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads