Реклама / Ads
4| 5352 |02.04.2020 НОВИНИ

Проф. Емил Воденичаров: 20-30 секунди трябва да си мием ръцете и задължително със сапун

.
Най-малко 20-30 секунди трябва да си мием ръцете и задължително със сапун. На работата - подът два пъти най-малко трябва да се дезинфекцира - в началото на работния ден и през обедната почивка. Дръжките на вратите, копчетата на тоалетните чинии, кранчетата на мивките трябва ежечасно да се дезинфекцират.
 

Това заяви по БНТ ръководителят на Катедра "Хигиена" в Медицинския университет проф. Емил Воденичаров. Той уточни:

 

Входните врати при заразата са очната лигавица, носоглътката и устата.
85 до 90% от заразяването с коронавирус се дължи на замърсени ръце. Това е главният виновник и затова от голямо значение е ползването на лични предпазни средства - маски и предпазни очила и шлемове. Коронавирусът макар с минимално тегло от 60 до 140 нанометра има маса, която се подчинява на втория закон на Нютон, че силата на земнотго привличане е равна на масата по земното ускорение. и се задържа в кратко време в атмосферата. При кихане и кашляне това може да достигне до метър-метър и двайсет. И затова се прие правилото 2 метра отстояние при социални контакти.

 

Докато търговският сапун, който се продава широко, той има обилие на синтетични амфифилии, които са мазнини и много наподобяват строежа на мазнините на обвивката на вируса. Тези мазнини на обвивката на вируса контролират какво влиза и какво излиза от този вирус. При среща с амфифилиите, те ги приемат за себеподобни и ги пропускат да влязат. Влизайки вътре във вируса, едната теория включва дезинфекционните свойства, тези амфифилии, мазнини, а другата теория - е че променят отношението между белтъци, мазнини и РНК.

 

Професорът допълни, че влизайки, тези амфифилии повишават вътрешното налягане във вируса и подобно на сапунен мехур, в даден момент еластичността на тази обвивка се преодолява и се пръска.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 8481 |01.04.2020 Проф. Витанов: Най-лошият вариант е пикът да се отложи с още три седмици . 4| 5744 |01.04.2020 Проф. Л. Деспотова: Силно засегнатите от COVID-19 страни са се отказали от ваксина срещу туберкулоза . 1| 4447 |31.03.2020 Проф. Иванка Мавродиева: Политическото говорене се променя в кризата . 4| 6159 |31.03.2020 Проф. Гарабед Минасян: Горанов не каза нищо за разходите на министерствата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads