Реклама / Ads
5| 4141 |21.10.2022 НОВИНИ

Проф. Ева Соколова: Путин не спи и за българските русофили пари винаги има

.
Ева Соколова
Русия винаги се е месила във вътрешната ни политика. По време на Третото българско царство от всички 62 правителства само това на Стефан Стамболов е провеждало независима политика. Това заяви пред БГНЕС проф. Ева Соколова. Тя представи книгата си „Руската намеса в съдбините на България”.
 

Книгата разглежда събитията не само по време на Третото българско царство, но и по време на Народна република България, така че в нея се обхваща един период от 100-150 години, от Руско-турската освободителна война до наши дни.


„Интересното е, че почти няма правителство, в чиято работа Русия да не се е месила по някакъв начин. Русия се е намесвала във всичко брутално. Нейната намеса започва още преди създаването на държавата по време на Екзархията. Един спор между граф Игнатиев и маркиз Солсбъри, който предопределя, че ако България се освободи, тя няма да бъде цяла, а ще има някакво Княжество. След това Цариградската конференция, Освободителната война, Берлинският конгрес, Съединението, абдикацията на княз Батенберг не е имало момент, в който да не сме имали тежка намеса”, каза проф. Соколова.


През 45-те години социалистическо управление хората са живели в терор, страх, недоимък и в едно страшно влияние на Русия.


„Процесите и концлагерите, и програмата в училищата, всичко е било под диктовката на Русия. За съжаление, сега всичко това е забравено, сякаш българите не се вълнуват от истинската история, а се вълнуват от тази, в която се въплъщават някакви неистини. Тези неистини и интерпретации толкова силно са повлияли на нашия народ, че е днес имаме русофили”, подчерта още общественикът и допълни, че Русия винаги се е борила срещу нашия интерес, давайки за пример Сръбско-българската война, Балканската война, Междусъюзническата война.


Проф. Соколова отбеляза със съжаление, че нейното поколение се е провалило в задачата да спре руското влияние в България. Нейната надежда е в младите хора, на които посвещава и своята книга. Те трябва да противодействат срещу митовете в публичното пространство, че Русия е „наша опора“.


„БСП падна на пето място, но се появиха нови русофилски партии, на които трябва да се противодейства. Руският народ е беден, но Путин не спи и за българските русофили пари винаги има. Това е много опасно”, заяви тя.


Проф. Соколова е съпруга на Йордан Соколов, председател на НС. На въпрос как ще коментира безпрецедентната ситуация в парламента и невъзможността да се избере председател, тя отговори, че депутатите не са българи, които се интересуват от историята и съдбата на България.


„Цял ден стоях пред телевизора, изпитвах и гняв, и срам, и мъка. Депутатите не мислят! Това, което се случи беше грях, последните няколко парламента са някакъв ужас”, заключи проф. Ева Соколова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2703 |20.10.2022 Олаф Шолц: Путин няма да спечели войната . 0| 2663 |20.10.2022 Еврокомисията: Водките на Путин за Берлускони нарушават санкциите на ЕС . 0| 2774 |20.10.2022 Проф. Иво Петров: Гражданското общество трябва да поставя правилата и дневния ред . 9| 4257 |20.10.2022 Проф. Пламен Киров: От ПП не направиха крачка назад с оттеглянето на Минчев, може да очакваме още две кандидатури

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads